Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
Bolesti brucha a žalúdka môžu mať rovnakú príčinu

Reflux a bezlepková strava - skutočne to pomáha?

Všetko o refluxe
02.08.2022
953

Môže reflux a bezlepková strava spolu nejakým spôsobom súvisieť? I napriek tomu, že lepok nie je priamym spúšťačom refluxu (angl. GERD), existujú výskumy, ktoré tvrdia, že bezlepková strava môže pomôcť zmierniť nepríjemné príznaky vyvolané týmto ochorením. Otázka nie je jednoduchá, preto sme sa ju pokúsili dôkladne preveriť.

Správny životný štýl, najmä správna strava, zohráva pri liečbe refluxu kľúčovú úlohu a dnes si už uvedomujeme, že vylúčenie určitých potravín na každodennej báze môže byť účinné pri prevencii rozvoja symptómov GERD-u.

Existuje súvislosť medzi refluxom a citlivosťou na lepok?

Pri otázke súvislosti refluxu a lepku sa okolo roku 2010 objavilo niekoľko štúdií, ktoré naznačovali, že riešením problému s GERD môže byť bezlepková strava. Napríklad, jedna talianska štúdia (ešte v roku 2009) zistila, že pacienti s refluxom, ktorí boli citliví na lepok a dodržiavali preto bezlepkovú diétu, lepšie reagovali na lieky proti refluxu.

Vedci sa domnievali, že u pacientov dodržiavajúcich bezlepkovú diétu sa opakované problémy spojené s refluxom prejavili v menšom množstve, ako u tých, ktorí túto diétu nedodržiavali. Čím to môže byť?

Hoci niektoré zdroje tvrdia, že celiakia (známa ako citlivosť na lepok) a refluxná choroba vyvolávajú podobné príznaky, môže to byť iba čiastočne pravda. Mnohí odborníci v súvislosť medzi refluxom a intoleranciou na lepok neveria. Tvrdia, že príznaky, ktoré zažívajú osoby citlivé na lepok v pažeráku, môžu byť dôsledkom postihnutého tráviaceho systému.

My máme taktiež praktické skúsenosti s tým, že niekto zbytočne dodržiaval bezlepkovú diétu, príznaky refluxu, teda GERD-u sa nezlepšili.

Faktory vyvolávajúce reflux

Príčinou refluxnej choroby je, že dolný zvierač pažeráka sa nezatvára dobre, čo umožňuje, aby sa obsah žalúdka vrátil do pažeráka (alebo ešte vyššie). Tento problém sa môže vyskytnúť sám osebe (vtedy hovoríme o jednoduchom refluxe, ktorý už takmer všetci zažili), ale ak sa stane trvalým, ide už o ochorenie.

Faktory vyvolávajúce celiakiu

Celiakia predstavuje dedičné autoimunitné ochorenie, ktorého podstatou je, že telo nevie spracovať lepok prijímaný v potrave. Ten následne pôsobí na tenkú črevnú sliznicu, na čo imunitný systém reaguje vytváraním protilátok.

Reakcia môže viesť k vzniku gastrointestinálnych ťažkostí a iných poškodení (imunitný proces spôsobuje odumretie povrchových buniek).

Najčastejšie príznaky refluxu sú:

Najčastejšie príznaky celiakie sú:

Je zrejmé, že hoci sa niektoré príznaky prekrývajú, nemôžeme povedať, že sú veľmi podobné.

Takže, mali by ste sa vyhnúť lepku?

Neexistuje žiadne oficiálne stanovisko, existuje však dôkaz, že konzumácia lepku môže byť jedným z podnetov, ktorý spôsobí reflux. V takýchto prípadoch sa môže stav dotyčnej osoby v dôsledku správnej výživy skutočne mierne zlepšiť. Určite teda neuškodí, ak pri pretrvávajúcich príznakoch refluxu vyskúšate bezlepkovú diétu po dobu 5 až 6 týždňov, no dbajte na jeden dôležitý detail! Niektoré bezlepkové výrobky disponujú vyšším obsahom kalórií (a sacharidov), preto si pri kúpe a konzumácii týchto potravín všímajte aj tieto informácie na etikete výrobku.

Vo všeobecnosti však platí: bezlepkovú diétu by mal dodržiavať ten, kto citlivosť na lepok má. Ostatným stačí, aby venovali pozornosť niektorým dôležitým pravidlám.

Vedzte, čo môžete a čo nemôžete pri refluxe jesť! Ak to jesť môžete, dôkladne jedlo prežujte.

Konzumujte celozrnné pečivo. Tak, ako sme už písali v našom ďalšom článku o bezpečných jedlách, odporúčame konzumovať radšej viaczrnný chlieb ako biely. Ďalším bezpečným jedlom pre osoby trpiace týmto ochorením je aj väčšina prírodných obilninových vločiek, ako aj ryža a quinoa. Vyvarujte sa však konzumácii pizze, hamburgerov, cestovín s kremovým či rajčinovým pestom.

Aj v prípade refluxu platí, že vyliečenie (alebo zlepšenie, bezpríznakovosť) nepôjde bez vašej aktívnej snahy. Zistite, aké riešenie je pre vás to najlepšie a podniknite potrebné kroky!

Nespoliehajte sa (len!) na lieky, pretože je to váš život, vaše zdravie!

Ďalšie články zaoberajúce sa problematikou refluxu si môžete prečítať tu.

Kategórie
Najnovšie príspevky