Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
Môže sa piť káva počas dojčenia?

Môže sa piť káva počas dojčenia?

Dojčenie
12.08.2022
10086

Koľko obetí treba urobiť počas tehotenstva a dojčenia? Aké potraviny a nápoje by sa mali konzumovať v záujme zdravého vývoja dieťaťa? A taktiež mnohé, niekedy až veľmi unavené mamičky zaujíma, či sa môže piť káva počas dojčenia, alebo je tento nápoj v tomto období skôr zakázaný?

Pokiaľ hľadáme informácie na internete a chceme robiť všetko správne, dostaneme spravidla jednoznačnú odpoveď. Počas dojčenia sa musíme vzdať mnohých vecí. Je to však skutočne tak? Naozaj sa musíme vzdať obľúbenej rannej kávy, keď dojčíme, alebo ak na to ideme múdro, tak si ju môžeme dopriať?

Jedlá/nápoje začínajúce sa určitými písmenami

Na internete nájdete množstvo článkov o tom, ktoré potraviny môžu mať negatívny vplyv na dieťa, ak ich budeme konzumovať počas dojčenia. Kolujú tam aj také fámy, že sú zakázané napríklad tie, ktoré začínajú určitým písmenom, uveďme napríklad “K”...

...od kelu cez kaleráb po karfiol… 

Možno nikdy nezistíme, odkiaľ pochádzajú tieto zoznamy, no v ére „odborníkov“ niet divu, že existujú.

Jediným problémom je, že vo väčšine prípadov tieto zákazy nemajú žiadny vedecký základ. Alebo sa odvolávajú na štúdie uskutočnené na malej vzorke respondentov, ktorá nie je dostatočne veľká. Dokonale však poslúžia na to, aby v kruhu mamičiek vyvolali nekonečné výčitky svedomia.

No a rovnako je to aj s kávou: na mnohých fórach a stránkach sa dočítate, že pokiaľ mamička pije kávu, môže to ovplyvniť spánkové návyky jej dieťatka. Zároveň však priznávajú, že toto tvrdenie zatiaľ nikde a nikto nedokázal. Inými slovami, v súvislosti s týmito “zákazmi” platí v podstate zásada “je lepšie sa báť, ako sa zľaknúť” No ale ...

Vplyv zákazu na duševný stav matky

Prílišný strach o bábätká je v dnešnej dobe bežný jav. Snažíme sa všetko robiť dôkladne a v mnohých prípadoch to zbytočne preháňame a týrame seba samé.

Samozrejme, že venovanie pozornosti istým veciam je skvelá vec, no zabúdame na to, že v prípade neustálej frustrácie môžeme bábätku aj ublížiť.

Tak teda môžeme piť kávu počas dojčenia alebo nie?

Jednoducho povedané: ÁNO. 

Otázka však nie je taká jednoduchá, nedá sa aplikovať nami všeobecne na každého. V skratke: neexistuje ani jednotná odpoveď. Pozrime sa prečo!

Kofeín sa v tele dospelého človeka vstrebáva pomerne rýchlo: v krvi sa dá zistiť po 15 minútach a trvá približne 1 hodinu, kým dosiahne maximum. Podľa odhadov sa do organizmu dieťatka dostane asi 10?lkového množstva matkou prijatého kofeínu. V prípade tých najmenších je metabolizmus oveľa pomalší, ako u dospelých. To znamená, že kým priemerný polčas kofeínu v prípade matky sú 4 hodiny, bábätká na to potrebujú približne 3-4 dni. A to je podstatný rozdiel!

S pribúdajúcim vekom bábätka sa situácia zlepšuje – polročné batoľa odbúrava kofeín už rovnako rýchlo ako dospelý. Inými slovami, ak po káve až tak príliš netúžite, možno by sa oplatilo prvých pár mesiacov vynechať jej konzumáciu. A pokiaľ kávu pijete len kvôli samotnému rituálu, môžete si vybrať aj možnosť bez kofeínu, alebo starú dobrú náhradu kávy z praženej čakanky.

Odporúčanie americkej CDC

Americký inštitút Health and Epidemiology Institute obmedzil denné odporúčané množstvo kávy na 300 mg, čo zodpovedá 2-3 šálkam lahodného nápoja. Odborníci ústavu upozornili, že väčšie množstvo ako je toto už môže bábätku ublížiť...

..a množstvo 10 šálok denne môže mať na drobca už mimoriadne vážny vplyv. Podľa ich výpočtov sa množstvo kofeínu z materského mlieka vylúči do 1-2 hodín po konzumácii, takže aj s týmto časovým intervalom treba počítať.

Sledujte, ako vaše dieťa reaguje na kávu!

Vzhľadom na to, že bábätká nie sú rovnaké, aj na kofeín reagujú odlišne. Oplatí sa preto pozorovať, ako sa vaše dieťatko správa vplyvom kávy. Ak bude rozrušené a nespí tak dobre, vynechajte kávu na niekoľko dní a uvidíte, či sa veci vrátia do normálu. Ak áno, odpoveď na otázku v úvode je jasná: prestaňte piť kávu, aspoň niekoľko dní!

Môže sa stať aj to, že dieťa naopak na kávu reagovať nebude vôbec. V tom prípade sa jej vzdávať nemusíte. Striedmosť je však aj v tomto prípade veľmi dôležitá, snažte sa neprekračovať 1-2 šálky denne!

Akokoľvek sa však rozhodneme v súvislosti s kávou, na pravidelný pitný režim nesmieme zabudnúť. Ten je pre tvorbu materského mlieka mimoriadne dôležitý. Aby ste sa nemuseli zbytočne trápiť, stavte na UKKO čajovú zmes na podporu dojčenia. Dodržaním jeho prípravy a dávkovania je zabezpečený príjem tekutín, ale jeho pozitívne účinky majú ďaleko širší dosah tak na mamičku, ako aj na dieťa.

Kategórie
Najnovšie príspevky