Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
3 najlepšie recepty na ľadový čaj

3 najlepšie recepty na ľadový čaj

Zdravé recepty
17.03.2023
1490

Je to síce neuveriteľné, no aj z liečivých čajov si možno pripraviť osviežujúci nápoj. Vyskúšajte 3 najlepšie recepty na ľadový čaj, na prípravu ktorých môžete použiť UKKO čajové zmesi podľa vlastného výberu.

V teplom počasí nemá každý chuť na horúci čaj, radšej by sme si dopriali niečo chladivejšie, čo nás osvieži, nevyžaduje si dlhú prípravu a navyše sa od neho nepriberá. Veď kto má čas sa babrať dlhé hodiny s prípravou a chladením, keď chce okamžite (v horšom prípade do 30 minút) popíjať čajíky, ktoré nielen schladia hrdlo ale rozmaznávajú telo i dušu?

Tieto aspekty sme mali na pamäti, keď sme pozbierali 3 - podľa nášho názoru najlepšie - recepty na ľadový čaj. Recepty sú jednoduché, ale skvelé a ich chuť (aj bez pridania cukru a sirupu) doslova udivuje.

Prvý krok

Jedným z prvých krokov pri príprave ľadového čaju, i keď málo známym no mimoriadne účinným, je príprava takzvaného čajového koncentrátu, pretože je to najrýchlejší spôsob, ako čo najskôr dostať studený čaj; bez čakania a komplikovanej procedúry chladenia.

Podstatou čajového koncentrátu je, že pri príprave čaju meníte iba jedinú vec: množstvo vody; čajová zmes a čas lúhovania zostávajú rovnaké...zatiaľ!

Zvyčajne zvykneme robiť 2-3 dl (a čajovú zmes odmeriame na 1,5 litra, teda použijeme 3 vrchovaté čajové lyžičky), následne čajovú zmes podľa vlastného výberu lúhujeme 10-12 minút (Čajová zmes na chudnutie, Čajová zmes na reflux, Čajové zmesi pre potešenie). Skutočne sa mení len jedna vec: množstvo vody použitej na lúhovanie čajových zmesí, ktoré neskôr doplníme na požadované množstvo. Áno, doplníme, studenými prísadami (ľad, voda, ovocie).

Výhodou čajového koncentrátu je, že pri doplnení na požadované množstvo poskytuje rovnakú chuť a koncentráciu účinných látok, avšak ľadový čaj sa z neho dá pripraviť oveľa rýchlejšie.

Ananásový ľadový čaj

Je to jeden z najjednoduchších receptov na svete, no i napriek tomu obsahuje celý rad príjemných prekvapení; a jedinou ingredienciou, ktorá si vyžaduje prácu, je zrelý ananás. Ten však očistíte za pár minút, následne rozmixujete.

Veľmi radi ho spájame s Čajovou zmesou na chudnutie, pretože vláknina, ktorú ananás obsahuje, napomáha tráveniu, navyše 100 gramov má iba 55-60 kalórií.

Na prípravu 1,5 litra ľadového čaju budete potrebovať iba toto:

  1. ¼ ananásu: nakrájame na kocky a vložíme na 20-30 minút do mrazničky.
  2. Pripravte si čajový koncentrát, potom ho doplňte studenou vodou. Nezabúdajte: zmixovaný ananás, čajový koncentrát, ľad a voda by spolu mali vydať 1,5 litra.
  3. Vyberte ľad a ananás z mrazničky. Ananás môže ísť rovno do mixéra. Jeden - dvakrát ho premixujte a potom do tejto masy pomaly pridávajte nie horúci čaj (temperovaný studenou vodou). Medzitým ale neprestávajte mixovať: rozmixovaný ananás sa pekne premieša s čajom, nanajvýš bude vidno len niekoľko vlákien; farba čaju sa však zmení na príjemnú žltú.
  4. Nalejte zmes čaju a ananásu do džbánu a pridajte ľad.
  5. Ozdobte alebo dochuťte podľa chuti. Do čaju môžete pridať mätu, broskyne, trochu citrónu; a ak chcete trochu zhrešiť, kvapku medu; ale ten nie je vôbec potrebný, tento čaj je sladký a lahodný aj bez neho.

Osviežujúci ľadový čaj mojito

Jeho príprava si nevyžaduje veľa času, je mimoriadne lahodný a veľmi zdravý. Ak by sme mali robiť reklamu tomuto ľadovému čaju, slogan by znel určite takto. Jeho exotická chuť totiž prekvapila aj nás a odvtedy sme ho už robili mnohokrát; nielen pre nás, ale aj pre deti (pri príprave verzie pre deti však používajte iba mätu kučeravú, pretože mäta pieporná môže u detí do 6 rokov spôsobiť bronchospazmus, kŕčovitý záchvat prieduškového svalstva). Mäta upokojuje, podporuje trávenie a má diuretický účinok; ideálna pre tých, ktorí chcú schudnúť. A limetka je zase bohatá na antioxidanty a nakoľko sa pridáva do ľadového čaju, zachová si aj svoj obsah vitamínu C.

Samozrejme, naše mojito sa odlišuje od bežnej verzie s obsahom alkoholu, my ho pripravujeme na spôsob UKKO.

Na prípravu budete potrebovať:

Postup prípravy:

  1. Pripravte si čajový koncentrát (2-3 dl, odporúčame Slnečný čaj, ale možno ho pripraviť z ktorejkoľvek čajovej zmesi pre potešenie).
  2. Keď je koncentrát hotový, pridajte mätu a nechajte lúhovať aj tú, kým pracujete so zvyšnými prísadami. Potom to všetko môžete pridať do džbánu s ľadom, aby to vychladlo. Všimnite si dve veci: 1) Nakoľko prilievate horúcu vodu na ľad, väčšina kociek ľadu sa roztopí; 2) čím viac ľadu je v džbáne, tým menej vody pojme (takže kým sa kocky ľadu neroztopia, nápoj bude sladší a mätový).
  3. Limetku rozkrojte na polovice. Z jednej polovice vytlačte šťavu, druhú budete potrebovať na zdobenie. Do vychladnutého čaju pridáme vytlačenú limetkovú šťavu a všetko osladíme stéviou.
  4. V prípade, že ešte potrebujete kocky ľadu do džbánu (alebo hoci aj do pohárov), vložte ich, ale dávajte pozor na pomer.
  5. Hotový ľadový čaj pite čerstvý!

Ľadový čaj z granátového jablka

Ak poznáte tajomstvo ako rýchlo očistiť granátové jablko a trochu námahy vám nerobí problém, tak tento posledný recept sme pripravili vyslovene pre vás. Zdraviu prospešné vlastnosti tohto exotického ovocia asi nemusíme predstavovať, napokon, tieto drobné bobule rubínovej farby obsahujú mimoriadne množstvo vitamínu C a flavonoidov. Práve preto sa konzumácia tohto ovocia odporúča pacientom postihnutým nádorovými ochoreniami.

My sme si ho obľúbili aj kvôli jeho chuti.

Na prípravu budete potrebovať:

Postup prípravy je mimoriadne jednoduchý:

Zmixujte a následne sceďte drobné bobuľky. Pridajte čajový koncentrát, už schladený ľadom a pridajte šťavu z polovice citrónu. Pokiaľ uznáte za potrebné, čaj ešte schlaďte pridaním ľadu, ktorý sa už ale môže pridať aj do pohárov.

Konzumujte ho ešte čerstvý a prajeme vám k nemu pevné zdravie! 

Kategórie
Najnovšie príspevky