Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
PRÍČINI REFLUXU: EXISTUJÚ, NO DÁ SA IM PREDCHÁDZAŤ

Príčiny refluxu: existujú, no da sa im predchádzať

Všetko o refluxe
28.07.2022
18230

Nebudeme vypisovať siahodlhý úvodný text. V tomto článku sme pozbierali do bodov jednotlivé škodlivé faktory, predstavujúce príčiny refluxu. Väčšina z nich je mnohým z nás dôverne známa. Tu však ide o zoznam škodlivých činností, takže našou prioritou bude skôr zabudnúť na ne, vylúčiť ich zo svojho života. 

Prečítajte si týchto 10 bodov…

a pekne postupne zmeňte svoju životosprávu i jedálniček tak, že sa uvedeným faktorom budete vyhýbať.

1. Viac ako 6 jedál denne

Výsledkom sústavnej konzumácie je takmer neustála tvorba žalúdočnej kyseliny, takže nie je šanca na to, aby si žalúdok trošku oddýchol a ustal tlak na zvierač žalúdka. Iba dodáme, že veru aj maškrtenie sa považuje za jedlo.

2. Neskorá večera (po šiestej nejedzte)

Pokiaľ večeriate v neskorých hodinách, tiež sa zvyšuje tvorba žalúdočnej kyseliny. Noc slúži na odpočinok a nie na trávenie. V tomto prípade rovno zabudnite aj na pokojný spánok.

3. Neustály stres

Stres je škodlivý pre celý organizmus a stojí na poprednom mieste aj čo sa týka vzniku a zhoršenia refluxu a jeho príznakov.

4. Fajčenie

Fajčenie dráždi už aj tak poškodenú sliznicu. Ak by to nestačilo, na úrovni buniek odčerpáva toľko živín, že až znemožňuje regeneráciu sliznice, alebo svalov zvierača.

5. Káva a niektoré čaje s vysokým obsahom trieslovín

Káva, čierny, zelený, biely a červený čaj (výnimkou čaju rooibos) majú síce vysoký obsah antioxidantov, ale na druhej strane obsahujú aj veľa trieslovín.

Ak si však vyššie uvedené čaje pripravujeme správne, triesloviny sa dajú minimalizovať (to platí aj pre kávu).

Aká je správna príprava čaju?

Čajové listy (v klasickom filtri alebo v papierovom filtri UKKO) zalejeme približne 80 °C vodou a necháme lúhovať pol minúty. Následne prvý výluh zlejeme. Čajové listy opäť zalejeme 80 °C vodou a max. 10 sekúnd necháme lúhovať – a tento výluh vypijeme.

S kávou postupujte podobne: pripravte ju pri 80 °C minimálne s minimálnym tlakom 15 barov, aby obsah trieslovín v káve zostal nízky.

(Nie je pravda, že čím väčšiu kávu (s väčším množstvom vody) pijeme, tým bude slabšia a bude obsahovať menej trieslovín – nezávisí to od množstva vody, či kávy, ale od teploty a tlaku vody. Nezávisle od toho je však pri refluxe lepšie sa týmto nápojom vyhýbať.)

6. Alkohol a sýtené nápoje

Nemusíme príliš zdôrazňovať účinky alkoholu: prekysľuje organizmus a leptá sliznicu. Rovnako je to aj v prípade sýtených nápojov: narobia v i tak rozbúrenom žalúdku skutočné tropické tornádo.

7. Ostrá paprika, chren a ostré aromatické koreniny

Podráždenú sliznicu iba ďalej dráždia.

8. Mlieko

Napriek „povere“ príznaky refluxu zmierňujú iba krátkodobo. Žiaľ mlieko síce „potláča“ príznaky refluxu, no keď ho žalúdok začne tráviť, opäť sa zvyšuje tvorba kyseliny.

9. Príliš veľa bielkovín

Aj trávenie bielkovín zvyšuje tvorbu žalúdočnej kyseliny.

10. Nasledovné jedlá

Najčastejšie jedlá prispievajúce k refluxu:

Istý stupeň úľavy prináša UKKO

Správne užívaná UKKO Čajová zmes na reflux môže pomôcť optimalizovať tvorbu žalúdočnej kyseliny, vytvoriť na sliznici pažeráka ochrannú vrstvu a tiež ochráni podráždený pažerák od infekcií. Je to tiež jeden z možných spôsobov, ako eliminovať príčiny refluxu.

Každý hlt čaju prináša úľavu pre rozbúrený žalúdok a nezmiernia sa iba príznaky, ale pekne postupne (a mierne) sa dajú odstrániť aj samotné príčiny refluxu.

Všetky články zaoberajúce sa problematikou refluxu si môžete prečítať tu.

 

Kategórie
Najnovšie príspevky