Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
Pálenie záhy

Príznaky refluxu: ktoré si treba všímať?

Všetko o refluxe
02.08.2022
11740

Príznaky refluxu pocítil asi každý z nás, no mnohí im veľkú pozornosť nevenujú. Vedeli ste, že podľa opatrných odhadov trpí týmto ochorením každý druhý dospelý Slovák, no lekára vyhľadá iba zlomok z nich? Pritom neliečený reflux môže viesť k vážnym komplikáciám.

Pokiaľ ste zvedaví, či sa choroba týka aj vás, prečítajte si náš článok, v ktorom vám pomôžeme rozpoznať príznaky ochorenia, prezradíme riziká s ním súvisiace a aj to, čo môžete urobiť proti refluxu!

Blahoželáme, 21. storočie!

Po depresii, alergii a zubnom kaze je tu ďalšia civilizačná choroba, ktorú spôsobuje zrýchlený životný štýl, nesprávna strava a každodenné kŕče v žalúdku.

Reflux je dnes už všeobecne známym nepriateľom. Presný počet dotknutých však napriek všetkému nedokážeme vyčísliť, veď mnohí žijú s chorobou tak, že o nej ani len nevedia. Už pred rokmi sa odhadovalo, že viac ako 20 percent obyvateľov Ameriky a Európy trpí refluxom, sú však aj také odhady, podľa ktorých sa môže týkať každého druhého dospelého jedinca.

Prečo sú odborníci takí neistí v údajoch? Pretože darmo na sebe mnohí pociťujú (často záhadné) príznaky, nevyhľadajú lekára. Domnievajú sa totiž, že kyslastá pachuť v ústach alebo nepríjemné grganie je trápne, hanbia sa za tieto príznaky.

Určite som zjedol iba niečo zlé” - myslia si, pritom situácia je vážnejšia a treba rátať s dôsledkami. Ak nechcete patriť medzi tých, ktorí tomu neskôr budú musieť čeliť, tak čítajte ďalej!

Čo je to reflux?

Reflux (v angličtine sa používa skratka GERD) je zložitý problém tráviacej sústavy, v dôsledku ktorého kyslý obsah žalúdka nepostupuje smerom do tráviaceho kanála, ale smerom k pažeráku.

Na pozadí choroby stojí to, že zvierač žalúdka nefunguje správne (neuzavrie sa), tým pádom kyslý obsah žalúdka sa vracia späť do pažeráka, kde spôsobuje podráždenie. Znie to hrôzostrašne, ale je to realita: žalúdočná šťava priam rozleptá sliznicu, preto je vnútro pažeráka podráždené a časom sa môžu vytvoriť vredy, respektíve zápal.

V závislosti od závažnosti (napredovania) refluxu, sa môže žalúdočná kyselina dostať až do ústnej dutiny. Vtedy postihnutý začne ihneď cítiť tú nepríjemnú kyslastú chuť, ktorá môže pokaziť aj tie najkrajšie momenty.

GERD považujú mnohí za civilizačnú chorobu, ktorá sa začína prejavovať väčšinou po skončení mladíckeho, aktívneho spôsobu života, keď má človek v živote čoraz viac sedavej práce a čoraz menej pohybu. Vo všedné dni už prevláda stres a zhon, a ako plynú mesiace a roky, tak sa stávame čoraz viac otrokmi tohto ničivého životného štýlu. Nemáme čas dokonca ani na šport, ktorý by v tomto prípade poskytol nemalú pomoc.

Najčastejšie príznaky refluxu

Žalúdok môže občas trošku “vyčíňať” komukoľvek, aj zdravému človeku, ale pokiaľ príznaky pretrvávajú už dlhšiu dobu (alebo sa pravidelne vracajú), nie je na škodu myslieť na reflux.

Problém možno rozpoznať ťažšie aj z toho dôvodu, že predzvesťou choroby môžu byť početné príznaky či skupina príznakov. Dokonca aj mnohé takzvané atypické a mylné príznaky, ktoré nepoukazujú na problémy tráviaceho traktu, sú zákerné a môžu zmiasť aj samotného lekára.

Rozpoznajte príznaky refluxu!

Začnime typickými ťažkosťami, veď podľa nich môžete rozpoznať GERD takmer ihneď. Ide o nasledovné:

Zoznam však tu ešte nekončí. Na prítomnosť refluxu môže poukazovať aj celý rad atypických príznakov. Venujte nasledovným riadkom zvýšenú pozornosť. Čím viac príznakov zo zoznamu pozorujete aj na sebe, o to je pravdepodobnejšie, že “v tom lietate”.

Ide o jeden z najčastejších atypických príznakov. Mnohí okamžite myslia na problémy so srdcom, ktoré sú následne rôznymi vyšetreniami vyvrátené. Odborní lekári však práve v tomto štádiu začnú mať podozrenie na reflux. Bolestivý a nepríjemný príznak spôsobuje to, že kyslý (inak normálny) obsah žalúdka sa vracia do pažeráka, kde dráždi sliznicu.

Častý je napríklad pravidelne sa vracajúci, alebo dlhšiu dobu pretrvávajúci, často kŕčovitý kašeľ. Medzinárodná štúdia už preukázala, že 3. najčastejšou príčinou chronického kašľa je práve GERD a že medzi astmatikmi sa vyskytuje pomerne často. Ak vás trápi dlhodobý kašeľ pretrvávajúci týždne alebo mesiace, charakteristický pre určitú časť dňa, obráťte sa na svojho lekára, pretože ihneď vám môže na základe stupňa podráždenia pažeráka diagnostikovať reflux.

Tak, ako chronický zápal hrtana a hrdla, aj suché hrdlo alebo uzlíky na hlasivkách tiež môžu odkazovať na reflux.

Poruchy spánku môžu časom viesť k stresu cez deň, ktorý ešte viac zhoršuje reflux. Pacienti často ani nepociťujú samotný problém, iba to, že nie sú schopní dobre spať a že sa v noci pravidelne budia (často kvôli zlým snom). Medzinárodný výskum taktiež zistil, že tieto boli vlastne nočnými prejavmi refluxu, ktoré nás síce neprebúdzajú, ale spánok sa kvôli nim stáva povrchným.

Mnohí naši zákazníci trpiaci refluxom sa sťažujú na určité hrče v hrdle. V horšom prípade môže byť ťažké a bolestivé aj prehĺtanie akýchkoľvek potravín, dokonca aj tekutín. V pozadí choroby môže stáť vážne podráždenie, až zjazvenie horného úseku pažeráka spôsobené refluxom. 

V tomto prípade ide skutočne o atypický príznak. Nie je potrebné ihneď panikáriť, ak sa vám začne čkať. No ak máte štikútku podozrivo často a objavujú sa aj ďalšie príznaky, oplatí sa navštíviť lekára.

Ak si musíte neustále “brúsiť” hrdlo a hlavne ráno pozorujete zachrípnutosť, začnite si všímať aj ďalšie príznaky, pretože to veru môže byť spôsobené aj podráždenosťou horného úseku pažeráka žalúdočnou kyselinou.

Vzhľadom na to, že pri refluxe sa môže v ústnej dutine objaviť kyslý obsah žalúdka, pomaly, ale isto začnú erodovať zuby, ktoré časom zoslabnú a ľahko sa môžu lámať.

Prečo vzniká reflux?

I napriek tomu, že existujú osoby, ktoré sa narodia s nejakými poruchami žalúdočného zvierača alebo svalu, avšak vo väčšine prípadov choroba vzniká naozaj v dôsledku nesprávnej životosprávy a stravovacích návykov.

Nie je náhodné, že väčšinou môžeme počítať s touto chorobou hlavne po ukončení aktívneho spôsobu života, keď začneme pracovať a omnoho menej sa hýbeme. Reflux súvisí s priberaním, nedostatkom pohybu a veľmi súvisí aj so stravovacími návykmi.

Situáciu zhoršuje a riziko spätného prúdenia kyseliny zvyšuje aj zvýšený obsah žalúdočnej kyseliny. Preto pacienti trpiaci refluxom vyslovene zle reagujú na určité jedlá a konzumáciou týchto sa môžu príznaky dočasne zhoršiť.

10 rizikových faktorov, ktoré ovplyvňujú vznik refluxu

  1. nepravidelná a nezdravá strava
  2. sedavý spôsob života
  3. fajčenie
  4. káva
  5. nadmerné užívanie alkoholu
  6. lieky s obsahom salicylátov (ktoré dráždia sliznicu žalúdka)
  7. užívanie liekov na spanie (tieto totiž uvoľňujú zvierač)
  8. konzumácia ťažko stráviteľných vyprážaných (často intenzívne korenistých) jedál
  9. nadmerná konzumácia sladkostí a čokolády
  10. resp. sladené sýtené nápoje

+1: stres!

Mnohí pacienti trpiaci refluxom myslia na túto chorobu iba ako na nepríjemný problém, pritom neliečený reflux môže mať vážne následky a spôsobiť komplikácie na úrovni orgánov. Vy sa tejto chyby nedopúšťajte!

Dôležité vedieť: preto je reflux taký nebezpečný!

Stačí si rýchlo prejsť príznaky refluxu a hneď uvidíme, koľko nepríjemností môže spôsobiť, ak musíme žiť s touto chorobou. Tieto príznaky však nie sú len jednoduchými nepríjemnosťami, ide o skutočné rizikové faktory.

Čo sa stane, ak necháme reflux neliečený?

Ak signály organizmu neberieme dostatočne vážne, kvôli neustálej iritácii sa sliznica pažeráka dlhodobo zmení. Tento stav nazývame Barretovým pažerákom, keď v bunkách pažeráka prebehnú chorobné genetické zmeny a vplyvom bujnenia buniek sa sliznica žalúdka doslova vyšplhá takmer až do pažeráka.

Prečo je to také “nepríjemné”? Nuž, kvôli vážnym zmenám v tkanive sa v danej oblasti môže vytvoriť aj rakovina pažeráka. Ochorenie má v priemer 20-90 % šance na 5-ročné prežitie. Väčšina pacientov sa žiaľ až vtedy zamyslí nad tým, čo mohli urobiť v záujme prevencie tohto stavu.

Okrem toho absenciou liečby GERD ničí aj chrup, nepridáva na sebadôvere (kvôli nepríjemnému zápachu z úst a časom “štrbavému” úsmevu) a prostredníctvom sexuálnych porúch môže znepríjemniť aj chvíle, na ktoré sme doteraz ani nemysleli.

Kyslý obsah žalúdka môže už aj krátkodobo spôsobovať nepríjemnosti. Vďaka zápalom a rozleptaniu môžu v postihnutej oblasti vznikať vredy, pažerák sa môže bez liečby zjazviť a dokonca zúžiť.

Môže sa to zdať ako maličkosť, ale je potrebné sa venovať aj únave vyvolanej poruchami spánku. Kvôli nedostatku spánku sa môže znížiť výkonnosť a celý týždeň môže prejsť tak, že sa sa snažíme prežiť a pretrpieť dni malátni, s celkovým pocitom diskomfortu. 

Je ľahké uznať, že toto nie je ideálny stav. Zhoršenie výkonu môže mať rad vážnych následkov v súkromnom i pracovnom živote. 

Prírodnými metódami proti refluxu?

Vyvstáva teda otázka: čo môžeme proti refluxu urobiť?

Najúčinnejšou metódou je samozrejme prevencia, ktorú môžeme dosiahnuť už aj pravidelným pohybom a zdravou stravou. Často stačí zhodiť 10-15 kíl, aby sa výrazne zmiernili aj rizikové faktory.

Ak sa však už choroba vyvinie, je potrebné sa venovať samotnému problému. Mnohí sa samozrejme chcú vyhnúť užívaniu liekov, preto začnú ihneď vyhľadávať prírodné riešenia. Existujú však?

Našťastie áno! Dobrou správou je, že okrem klasických rád typu “vyhýbajte sa jedlám spôsobujúcim reflux” vieme ponúknuť aj niečo iné. Bez ohľadu na to však nezaškodí vedieť, ktoré jedlá môžu zhoršiť príznaky refluxu.

Potraviny zhoršujúce príznaky refluxu (bez požiadavky úplnosti):

Kofeín (v káve aj čiernom čaji), sýtené nápoje, čokoláda, mäta pieporná, väčšina citrusových plodov (citrón, pomaranč, grapefruit), paradajky, cibuľa, cesnak, pikantné, korenisté a/alebo mastné jedlá… a v zozname by sme mohli ešte dlho pokračovať.

Ak si dáme ruku na srdce, môžeme uznať, že často je veľmi ťažké sa týchto potravín vzdať. Povedať milovníkovi kávy, aby na ňu zabudol? Tomu, kto má rád citrusy, povedať, že odteraz žiadne citróny, pomaranče, ani grapefruity? Milovníci talianskej kuchyne by mali variť bez rajčín (alebo vynechať koreniny z maďarskej gastronómie)? Zdá sa to nemožné…

Kedy, koľko a čo?

Jedným z najdôležitejších pravidiel je to, aby sme zabudli na veľké nočné prejedanie sa! Áno, vieme, že mnohí z vás prichádzajú domov neskoro večer a dobre padne dať si pred večerným zápasom, alebo seriálom chutnú večeru. Človek si myslí, že je to jediná príjemná vec za celý jeho deň, tak nech si aspoň to jedlo vychutná.

Pritom misa špagiet, či rezeň o desiatej večer, predstavuje priamu cesta k refluxu, hlavne, ak túto ťažkú večeru zhltneme v pololeže (prípadne ležiac v posteli). Naopak, reflux a jeho príznaky sa dajú zmierniť, ak zavedieme drobné zmeny v našom jedálničku, napríklad 2-3 hodiny predtým, ako si ľahneme do postele, už nejeme nič, takže jedlo strávime ešte pred spaním a kyselina sa nebude vracať do pažeráka.

Vynechať neskorú večeru je iba jedno z odporúčaní, okrem toho sa oplatí zaviesť ešte nasledovné:

  1. Nejedzte 3-krát denne veľké porcie, ale 5-6-krát denne a menšie porcie. Naraz jedzte menej, je to jeden z najdôležitejších predpokladov, pretože keď si žalúdok zaťažíme veľkými porciami, zvierač nedokáže tak dlho zostať uzavretý, kým kyseliny rozložia zjedené jedlá.
  2. Jedzte pomaly. Odhrýzajte  menšie sústa a tieto dôkladnejšie požujte. Takto si dokáže zvierač žalúdka zachovať svoju pôvodnú pevnosť. 
  3. Jedzte jedlá bohaté na vlákniny, pretože tieto aktivujú tráviacu sústavu. Rýchle a správne trávenie pomáha predísť refluxu, respektíve ho udržať na uzde. 
  4. Nie je otázne, že ak máme nadváhu, treba schudnúť. Hlavne vrstva brušného tuku môže vytláčať kyselinu hore do pažeráka. 

Prírodné triky a tipy proti refluxu

  1. Dbajte na správnu polohu pri spánku. Trup má byť mierne nadvihnutý a spite na ľavom boku, pretože to napomáha lepšiemu a rýchlejšiemu tráveniu. Rýchlejšie a lepšie trávenie pomáha v prevencii refluxu a problémov s kyselinou. 
  2. Fajčenie presuňte na zoznam zákazov. Nielen v záujme zdravia chrupu a príjemného dychu, ale aj kvôli zdraviu celého organizmu.
  3. Jedzte veľa mandlí, pretože to pomáha udržať príznaky refluxu na uzde. Mandle totiž patria medzi zásadité potraviny, ktoré pomáhajú udržať rovnováhu úrovne pH nášho organizmu. Aj v tomto prípade ale platí, že všetko s mierou.
  4. Jedno jablko denne… nielenže nebudete potrebovať lekára, ale podporuje aj trávenie a peristaltiku. Vlákniny nasávajú do seba žalúdočnú kyselinu. Samozrejme ani jablko nejedzte tesne pred spaním a vyhýbajte sa kyslastým odrodám. 
  5. Podobné je to aj so zelerom a banánmi, aj keď zeler si môžete dať aj večer.

Naše obľúbené prírodné riešenie UKKO Čajová zmes na reflux

Sme na ňu mimoriadne hrdí, preto môžeme vyhlásiť, že naša Čajová zmes na reflux je jedným z prírodných riešení. Je predsa 100% prírodná: obsahuje účinné liečivky, vďaka ktorým sa nám dostáva prirodzenej pomoci proti refluxu.

Zmes sme vytvorili, pretože aj v našej rodine sa vyskytla táto choroba a namiesto liekov sme sa chceli oprieť o prírodné riešenia. A potajomky sme dúfali v ešte komplexnejšie riešenie.

Naša čajová zmes práve preto zachytáva problém pri koreni: komplexný účinok sa prejavuje v tom, že Čajová zmes na reflux si poradí s príčinami, následkami ale aj príznakmi problému. Náš čaj totiž disponuje nasledujúcimi vlastnosťami:

Aké skúsenosti majú naši zákazníci, ktorí pijú Čajovú zmes na reflux? Také, že pominie pocit pálenia v hrudníku, zmierňuje sa kašeľ spôsobený refluxom, nemajú viac ťažkosti s prehĺtaním, ani zápach z úst vyvolaný refluxom, respektíve pominula aj erózia chrupu spôsobená refluxom.

Pokiaľ si chcete prečítať spätnú väzbu od našich zákazníkov, kliknite sem!

A ako je to s tými domácimi metódami?

Samozrejme nie každého upokoja rady, ako jedzte menej a dajte si jablko, preto uvádzame niekoľko zaujímavých a inými odporúčaných tipov, o ktorých si aj my myslíme, že sú užitočné. Nás zato srdce vedie k tomu, aby sme zostali pri našej čajovej zmesi, veď problémy s refluxom vyriešila nielen v rámci našej rodiny, ale pomohla už viac ako tisícke zákazníkov.

Pozrime sa teda na tie domáce metódy:

Nech už sa vám pozdáva ktorákoľvek z vyššie uvedených domácich praktík, skôr než sa pustíte ktorejkoľvek kúry, v každom prípade konzultujte so svojim ošetrujúcim lekárom. Ide predsa o veľa a najdôležitejšia je (precízna a úspešná) liečba.

Ďalšie články zaoberajúce sa problematikou refluxu si môžete prečítať tu.

Kategórie
Najnovšie príspevky