Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
Reflux a šport: kombinácia prospešná zdraviu

Reflux a šport: kombinácia prospešná zdraviu

Všetko o refluxe
31.07.2022
889

Dá sa skombinovať reflux a šport? Je možné športovať, keď mám reflux?

Naša odpoveď je jednoznačné ÁNO!

Nielenže môžete, ale smelo môžeme napísať, že povinne musíte.

Pohyb je vždy dôležitý. Naše telo je doslova stvorené pre pohyb – čiže ak sa hýbeme málo, nie je to normálne a veru ani zdravé.

Jasné, že každého asi najviac zaujíma, ktorý šport je vhodný pri tomto ochorení.

Pred konkrétnymi radami všeobecný tip: zvoľte si takú formu pohybu, ktorú máte radi. Každý rok je síce IN nejaký iný druh športu, ale vaše telo vôbec nezaujíma, či sa hýbete podľa aktuálneho hitu sezóny; dôležité je, aby ste si precvičili svaly a naštartovali krvný obeh. Netreba sa riadiť modernými trendmi, riaďte sa vlastnou vôľou, pocitmi a fyzickými danosťami. V prípade, že ste sa športu nevenovali doteraz vôbec, prichádza, samozrejme, do úvahy na začiatok niečo jednoduché.

A keďže dôležitým faktorom je pravidelnosť, vyberte si pohyb, ktorému sa budete skutočne radi venovať.

Ak radi pracujete v záhrade, tak teda záhradkárčite. Ak vás zaujala joga, venujte sa jej. Pokiaľ preferujete skôr plávanie, choďte plávať!  Samozrejme, všetko s mierou.

Dôležitá je však postupnosť, nie jednorazová kampaň

Ak ste doteraz nešportovali pravidelne, je mimoriadne dôležité začať pekne postupne. Čo ste za posledné roky možno opomenuli, aj tak nedoženiete za niekoľko týždňov. Niet sa kam ponáhľať, nechcite nič dobiehať! 

Pokiaľ to v prvých týždňoch preženiete, je väčšia pravdepodobnosť, že s tým veľmi rýchlo aj skončíte. Nehovoriac o tom, že to nevplýva práve najlepšie ani na spomínaný zdravotný problém.

Dohodnite sa s ošetrujúcim lekárom a následne aj trénerom (ak ho máte), aké cviky vám odporúča, ktoré možno robiť aj pri refluxe. Je lepšie zo začiatku vyhýbať sa skákaniu a dvíhaniu – teda úkonom, pri ktorých sa stláča brušná stena a žalúdok. Ak by ste to aj skúsili, zaručene pocítite, prečo sa to neodporúča.

Buďte k sebe trpezliví 

Možno sa budete musieť viackrát zastaviť, možno budete pociťovať dýchavičnosť, dokonca je možné, že sa spočiatku bude žalúdočná kyselina intenzívnejšie vracať. Nezúfajte však a pekne pomaly si zvykajte na telesnú záťaž. Nezáleží na tom, koľkokrát sa musíte zastaviť, aby ste si vydýchli. Prestávky majú svoje opodstatnenie. Dôležité je, aby ste sa potom vždy opäť naštartovali a pokračovali.

S nikým nepretekáte (iba sami so sebou). Cieľom nie je kvalifikácia na olympiádu, ale to, aby ste sa cítili dobre a zo dňa na deň boli zdravší. Vrcholový šport je vlastne kvôli obrovskej záťaži v tomto prípade dokonca už nezdravý.

Buďte často na čerstvom vzduchu, doprajte si na dlhé prechádzky a zhlboka dýchajte. Pokiaľ nie ste práve športový typ, zaraďte do svojej dennej rutiny prechádzky, rýchlejšiu chôdzu. Znie to pre mnohých prekvapivo, no aj táto forma pohybu predstavuje svojím spôsobom istý druh športu. Zástancovia zdravého životného štýlu vám to môžu potvrdiť. 

K pravidelnému športu patrí aj správna strava, výživa, prispôsobená ochoreniu samozrejme. Človek sa zabudne a má tendenciu aj po malej námahe doslova “naládovať” do seba vysoko kalorické, tučné jedlá. Tým však svojmu refluxu veľmi nepomôže. Rovnako je to aj s tekutinami. Udržiavanie správnej hydratácie a doplnenia energie tvorí základ akéhokoľvek športu, nech už sa jedná o ten vrcholový, alebo rekreačný. V rámci hydratácie odporúčame konzumovať UKKO Čajovú zmes na reflux. Už dodržiavaním správneho dávkovania tohto lahodného nápoja dodáte organizmu takmer 1 liter tekutiny denne. 

Život netreba iba žiť. Život si treba užívať!

A pekne pomaly zabudnete na reflux.

Všetky články zaoberajúce sa problematikou refluxu si môžete prečítať tu.

Kategórie
Najnovšie príspevky