Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
Prechladnutie a chrípka - na pomoc prichádzajú liečivé rastliny

Prechladnutie a chrípka - na pomoc prichádzajú liečivé rastliny

Posilnenie imunity
08.08.2022
507

Prechladnutie a chrípka sa zaraďujú medzi ochorenia, či vlastne stavy, súvisiace s chladným počasím. Príchodom jesenných mesiacov prichádza pomaly aj spomínané chladnejšie sychravé počasie. Po horúcich dňoch, ktoré i napriek vysokým horúčavám zaťažujúcim organizmus, mnohí mimoriadne obľubujú. prichádza zmena. Denné teploty sú podstatne miernejšie, nočné teploty zase vyslovenie svieže, niekedy doslova nízke. 

Mnohí z nás, ktorí sledujú predpovede počasia, zameriavajú svoju pozornosť na výlučne denné teploty. Treba si však všímať aj predpovede na zvyšné obdobia dňa. Ráno ideme z domu naľahko, veď “hlásili” 23 stupňov… takže oblečenie tomu prispôsobíme. Neprispôsobíme ho však raňajším a večerným hodinám, kedy už veru ten chlad cítiť. 

Práve tu robíme zásadnú chybu a vystavujeme svoj organizmus zbytočným nebezpečenstvám. Imunitný systém sa naštartuje a neustále bojuje, aby nás ochránil a udržal v plnom zdraví. Bohužiaľ, týmto stavom spôsobeným rôznymi vírusmi, baktériami a inými patogénmi sa nedokážeme vyhnúť zakaždým. Darmo siahame po rôznych prípravkoch, liekoch, vitamínoch, tieto neduhy nás neminú takmer nikdy. 

Existuje však jedna možnosť, ako ich udržať čo najďalej od seba, alebo sa s nimi popasovať v čo najkratšom čase. Príroda okolo nás je domovom mnohých rastlín, ktorých liečivé účinky sú známe už celé stáročia. V pokračovaní si predstavíme účinky niektorých najznámejších.

1. Zázvor

Ide o jednu z našich najobľúbenejších liečivých rastlín, i keď je to vlastne koreň rastliny. Ako zložka je prítomná v mnohých prípravkoch a tak je to aj v našom prípade. Nech už je to Čajová zmes na posilnenie imunity, alebo Čajová zmes na chudnutie, zázvor predstavuje jednu z najdôležitejších zložiek týchto zmesí. Najväčšou výhodou tejto rastliny, ktorú možno konzumovať aj čerstvú, je, že mimoriadnym spôsobom posilňuje imunitný systém, práve preto môže zohrávať dôležitú úlohu v prípade prevencie vyššie spomenutých ochorení. Vďaka antibakteriálnym účinkom pomáha udržiavať čisté dýchacie cesty, no pôsobí aj proti horúčkam. 

Na zázvor by sme nemali zabúdať ani vtedy, keď sme ochorenie už prekonali, pretože môže:

2. Skorocel kopijovitý

Táto rastlina je mnohými považovaná za burinu lemujúcu chodníky a cesty, no ide o jednu z najznámejších liečivých rastlín účinných v prípade prechladnutia. A nie náhodou! Podporuje vykašliavanie hlienu, zmierňuje kašeľ a práve vďaka týmto účinkom je základnou zložkou celého radu medicínskych prípravkov. Prečisťuje dýchacie cesty, disponuje protizápalovými účinkami a posilňuje imunitný systém. 

Nie náhodou sa dostal ako jedna zo zložiek aj do našej Čajovej zmesi na reflux.

3. Kvet bazy

Kvet bazy je dobrý nielen na prípravu sirupu a obľúbenej lahodnej limonády, ale vývar z kvetov môže v prípade prechladnutia zmierniť kašeľ, horúčku. A nielen to! Vďaka schopnosti rozpúšťať hlieny je mimoriadne prospešný v prípade zahlienenia pri prechladnutí a chrípke. Uľahčuje vykašliavanie nahromadených hlienov. Okrem toho veľmi dobre podporuje potenie, pôsobí ako imunostimulant, preto je nevyhnutnou súčasťou prírodnej lekárničky, pokiaľ je reč o prechladnutí a chrípke.

4. Škorica

Mimoriadne intenzívna aróma, špecifická chuť - to je škorica. Mnohí si ju spájajú s pečením medovníkov, no jej využitie je omnoho širšie. Predstavuje všestrannú liečivku, ktorá je súčasťou prírodných liečivých čajov, nakoľko pôsobí proti kašľu a stavy súvisiace s ním. Okrem toho má dezinfekčné, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, ba čo viac. Uľahčuje dýchanie v tých prípadoch, kedy je nádych z dôvodu nádchy sťažený. 

Škorica je aj jednou zo zložiek Čajovej zmesi na chudnutie.

5. Lipový kvet

Lipový kvet, teda nápoje z neho pripravené, sa pýšia lahodnou chuťou, no my v UKKO sme ju do našej zmesi pridali z iných príčin. Podporuje potenie, vykašliavanie, rozpúšťa hlieny, zmierňuje horúčku a posilňuje imunitný systém. A práve pre tieto vlastnosti je dôležitou súčasťou Čajovej zmesi na posilnenie imunity.

Okrem toho má upokojujúce a diuretické účinky, zmierňuje kŕče, takže právom sa používa ako ťažká zbraň v prípade prechladnutia a chrípky.

6. Šípky

Snáď už každý počul, že na prechladnutie, alebo ako prevenciu proti nemu, sa odporúča konzumácia šípok. Účinky plodov tohto tŕnitého kríku boli rozpoznané už v staroveku! Šípky disponujú vysokým obsahom antioxidantov, ako aj zinku, medi, železa, horčíka, vlákniny, kyseliny listovej a vitamínov. Je obrovskou zásobárňou vitamínu C, pretože 100 g surivých šípok obsahuje až 400 mg tejto účinnej látky. Jej konzumácia sa odporúča aj ako prevencia ochorení: plody obsahujú všetky také živiny, ktoré zvyšujú zúžitkovanie vitamínu C.

Drobné červenkasté plody typického tvaru sú známe svojimi účinkami v prípade posilnenia imunity, zmiernenia zápalu a taktiež infekcií dýchacích ciest

Zhrnutie...

Vo vymenúvaní byliniek by sme mohli pokračovať, avšak na ďalšie si necháme priestor v ďalšom článku. Teraz sme sa zamerali hlavne na tie najznámejšie, ktoré sú nápomocné pri prechladnutí a chrípke. 

Prírodná lekárnička je skutočne nevyčerpateľná, pretože okrem vymenovaných nám ponúka množstvo užitočných liečivých rastlín. Všetky, aj tie známe, ale aj tie menej známe, predstavujú riešenie na celý rad ochorení, nepríjemných stavov, s ktorými sa stretávame na dennej báze.

Zoznam liečiviek účinných proti prechladnutiu by nebol úplný, keby sme napríklad nespomenuli medovku lekársku, harmanček, tymián, rozmarín, ibištek, šalviu… Každá z nich sa pýši vlastnosťami, ktoré pomáhajú prekonať ochorenie. 

Čajová zmes na podporu imunity predstavuje dokonalé riešenie, nech už máme na mysli prevenciu, alebo liečbu už prepuknutého ochorenia. Dokonalý pomer zložiek, ich vzájomná synergia, nehovoriac o lahodnej chuti - a liečba môže začať.

Kategórie
Najnovšie príspevky