Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
Vysoký krvný tlak: mylné predstavy a mýty, ktoré zavádzajú

Vysoký krvný tlak: mylné predstavy a mýty, ktoré zavádzajú

Vysoký krvný tlak
04.08.2022
504

V súvislosti s tým, koľko ľudí trpí v skutočnosti hypertenziou, máme k dispozícii iba približné odhady. Vo vyspelých krajinách síce existujú nejaké údaje - približne 15% obyvateľstva trápi vysoký krvný tlak - odborníci však predpokladajú, že tento pomer je podstatne vyšší. Toto je však už i tak dostatočne vysoké číslo na to, aby sa vytvárali rôzne mýty na túto tému. 

Vzhľadom na to, že zvýšený krvný tlak môže byť príčinou mnohých vážnych ochorení, oplatí sa vyvrátiť mnohé mylné predstavy, kvôli ktorým mnohí ľudia berú tento príznak na ľahkú váhu.

Pozrime sa, ktoré informácie o vysokom krvnom tlaku sú mylné!

1. Ak by bol vysoký, určite by som to už cítil

Je síce pravda, že existujú isté príznaky vysokého krvného tlaku, tieto však nie sú také špecifické, aby sme hneď mali podozrenie na toto ochorenie. Ba čo viac!

Vo väčšine prípadov na hypertenziu nepoukazujú vôbec žiadne príznaky, a preto je tak zákerná. No v prípade, že pociťujete pulzovanie v zátylku, únavu, závraty, alebo sa u vás zhoršila schopnosť koncentrácie a často sa bezdôvodne potíte, siahnite po tlakomer!

2. Na vysoký krvný tlak som ešte mladý

Zvýšený krvný tlak sa najčastejšie spája skôr s vyšším vekom, ale…

… vplyvom, resp. dôsledkom nedostatku pohybu a konzumácie ultra-spracovaných potravín, ktoré obsahujú málo vlákniny a väčšinou umelé prísady, dnes toto ochorenie nešetrí ani mladšiu vekovú kategóriu. Dôvodom je nadváha spôsobená nesprávnou výživou, stres a celý rad škodlivých návykov. Takže ani mladá generácia nemôže zaspať na vavrínoch, i napriek tomu, že nedovŕšila 60 rokov.

3. Vypočítal som si to a tlak mám stále v poriadku, matematika predsa nepustí

"Aká matematika?" - môžeme sa teraz pýtať, a právom.

Existuje mylná predstava, že ešte prijateľnú systolickú hodnotu získame pripočítaním čísla 100 k svojmu veku. To by znamenalo, že vo veku 50 rokov sa hodnota 150 ešte považuje za prijateľnú. Situácia je taká, že to NIE JE PRAVDA!

Maximálna hodnota krvného tlaku je 140/90 mmHg, vyššia hodnota sa už považuje za problematickú a treba sa tým zaoberať.

4. S vysokým krvným tlakom je šport zakázaný

Môžete si povedať, že ide o dobrú výhovorku. Samozrejme, pri hypertenzii sa odporúča vyhýbať príliš intenzívnemu pohybu; nechcite sa stať niekým, ako je napríklad iron-man alebo iron-woman. Rovnako ani preteky Spartan race nie sú určené konkrétne pre vás. Naopak, rýchla chôdza alebo nejaký ľahší šport vám môžu pomôcť pri chudnutí, a čo je najlepšie, aj pri znížení krvného tlaku.

5. Vysoký krvný tlak prichádza s vekom, nedá sa mu zabrániť

V súvislosti s mnohými ochoreniami zaznie zlovestné konštatovanie, že „to prichádza vekom“, a teda nedá sa s tým nič robiť. Čoraz častejšie sa však upozorňuje na to, že by to tak vôbec nemalo byť. Rovnako neplatí ani to, že ak je niekto mladý, musí byť aj zdravý.

Vo väčšine prípadov sa totiž chorobný stav nevyvinie v dôsledku dedičných faktorov, ale preto, že sa o seba nestaráme, zanedbávame svoje zdravie. To platí aj pre vysoký krvný tlak. V záujme prevencie a zabránenie jeho vzniku môžeme urobiť veľa. Udržiavajte svoju optimálnu telesnú hmotnosť, zaraďte do dennej rutiny pravidelný pohyb a dodržiavajte zásady zdravej výživy - účinky na seba nenechajú dlho čakať.

6. Vysoký tlak mám len preto, lebo som nervózny u lekára

Je pravda, že takzvaný „syndróm bieleho plášťa“ existuje. Často však ide len o výhovorku, prečo by človek nemal brať tento problém vážne. Samozrejme, kvôli stresu pri návšteve akejkoľvek ordinácie môže byť krvný tlak dočasne zvýšený, preto sa oplatí pravidelne si ho merať doma. Jedine takto zistíte, či ide naozaj iba o problém v ordinácii, alebo o niečo viac.

7. Vysoký krvný tlak nie je veľký problém, netreba sa ho báť

Pokiaľ choroba nespôsobuje príznaky, je ľahké obísť vyššie uvedené tvrdenie. Vysoký krvný tlak však môže časom viesť k rozvoju komplikácií zasahujúcich kardiovaskulárny systém, preto ho v každom prípade treba liečiť. No i napriek tomu je najlepšia, samozrejme, prevencia!

8. Dobré budú aj lieky od suseda

Takzvaná samoliečba predstavuje u nás už takmer „národný šport“. Ľudia si navzájom posúvajú rôzne lekárske rady. Dokonca nie je zriedkavé ani to, že si navzájom posúvajú aj lieky. Klasické zmýšľanie typu „keď to zabralo u tety Mariky, bude fungovať aj u mňa“ je mimoriadne nebezpečné, keďže výberu vhodnej liečby vždy predchádzajú dôkladné lekárske vyšetrenia.

Dôležité! Nikdy a za žiadnych okolností by ste nemali užívať produkt, ktorý bol predpísaný pre niekoho iného!

9. Pravidelná kontrola je len strata času

Žiadne ochorenie nie je nikdy statické. Vždy sa môže zmeniť k horšiemu alebo k lepšiemu. Účelom spomínaných pravidelných kontrol je včas odhaliť tieto možné zmeny a ak je to potrebné, nastaviť alebo predpísať inú liečbu.

Prírodná pomoc bez prísad? Máte ju poruke! UKKO Čajová zmes na vysoký krvný tlak obsahuje bezpečne užívateľné liečivé rastliny, ktoré priaznivo vplývajú na kardiovaskulárny systém. Ich užívanie môže byť prospešné aj proti príznakom a komplikáciám vznikajúcim v dôsledku vysokého krvného tlaku.

Kategórie
Najnovšie príspevky