Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
 Aké množstvo kalórií ukrývajú?

Skryté kalórie, alebo 10 faktov, ktoré sabotujú chudnutie.

Chudnutie
02.08.2022
453

Rozhodli ste sa pre tvrdú diétu, naozaj do toho vložíte všetko, čo sa len dá, ale z nejakého dôvodu sa vás kilá tvrdohlavo držia? Kalórie sú počítané, zdravé potraviny nakúpené, a napriek tomu výsledok neprichádza... pýtate sa: „Prečo je to tak?“ - hoci máte pocit, že ste urobili všetko.

Často sa stretávame s touto otázkou a často to počujeme od tých, ktorí chcú schudnúť. Podozrivo chutné občerstvenie už nahradili zdravými „pochúťkami“, počítajú kalórie a príjem sacharidov (ako tak), odhodlane športujú, ale…

I napriek tomu však asi robia niečo zle, pretože nie a nie dosiahnuť svoj cieľ, či už je to plochšie brucho alebo nižšie číslo na váhe.

Práve preto sme pre vás zozbierali 10 faktov, ktoré nie sú celkom zdravé a neškodné, a ktoré môžu veľmi ľahko sabotovať vaše snahy schudnúť.

Prečítajte si nasledovný zoznam dôkladne až do konca, pretože čím viac bodov sa vám bude zdať povedomých, o to viac sa vás to týka!

#1: Vynecháte jedno jedlo

Pretože si myslíte, že aj týchto niekoľko stoviek kalórií menej sa ráta; preto nejete raňajky alebo večeru, pričom bolo ale opakovane dokázané, že je oveľa efektívnejšie jesť menšie porcie niekoľkokrát denne, než sa postiť.

Prečo? Odpoveď je jednoduchá: vďaka zrýchlenému metabolizmu ľahšie zhodíte kilá za predpokladu, že dodržiavate predpísané kalorické obmedzenia. Našťastie si čoraz viac ľudí uvedomuje, že absencia jedla môže náš cieľ viesť negatívnejším smerom, pretože metabolizmus sa spomaľuje kvôli strate živín.

Preto je základným pravidlom:

Pamätajte: ak nebudete jesť dosť, nebudete mať energiu na cvičenie a pohyb, okrem iného oveľa ľahšie opäť prepadnete nezdravým veciam (lákavé čipsy a pod.).

# 2: Vysadíte všetok tuk zo stravy

Veď z tuku sa priberá, myslíte si, pretože je zlé ho mať pod bradou, na bruchu a stehnách. Ibaže, nie všetok tuk je považovaný za nepriateľa.

Je pravda, že sa treba vyhýbať trans-tukom. Ak by ste nevedeli, trans tuky sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré vznikajú hydrogenizáciou rastlinného oleja. Spracované potraviny sú nimi zvyčajne plné, no konzumácia viac ako dvoch gramov denne významne zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Z tohto dôvodu by sa treba vyhýbať určitým typom margarínov, polievkam v prášku, jedlám pripraveným na tuku (reštaurácie, závodné jedálne), zákuskom plneným krémom a taktiež jedlám z rýchleho občerstvenia.

Ale - a toto je veľmi dôležité: existujú aj zdravé tuky, ktoré naše telo potrebuje a ktoré sú nielen zdravé, ale dokonca podporujú chudnutie. Zdravé tuky chránia srdce, zabraňujú krvácaniu a majú protizápalový účinok. Taktiež znižujú hladiny zlého cholesterolu v tele a zlepšujú mozgové funkcie a funkcie buniek.

Medzi zdravé tuky patria mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny (omega-3, omega-6). Zlou správou je, že tieto naše telo nedokáže produkovať, takže ich treba doplniť prostredníctvom konzumovanej potravy. Zdravé tuky obsahujú nasledovné potraviny:

A aké množstvo z nich treba skonzumovať? 20-35 percent denného príjmu potravy dospelého človeka by mal tvoriť tuk a z toho až 10 percent môže byť nasýtený tuk. Vyzerá to zložito? Skúste si zmiešať mleté ľanové semienka s chia semienkami s gréckym jogurtom... tí, ktorí to vyskúšali, si pochvaľujú.

# 3: Jete zdravé pochúťky plným priehrštím

Veď ak sú zdravé, môžete z nich jesť toľko, koľko chcete, je tak?

Nie! V prípade diéty predstavuje miera mimoriadne dôležitý aspekt a nezáleží na tom, čo jete. Zbytočne sú napríklad mandle alebo avokádo zdravé a odporúčané, ide o skutočne kalorické bomby, takže s nimi môžete ľahko prekročiť váš denný kalorický limit.

Vieme, že samotné počítanie kalórií je pre každodenný život otravné, ale to neznamená, že ho môžete zanedbať, pretože takmer každý podceňuje denný príjem kalórií. Poznáte to, „tento koláčik sa ešte zmestí, sotva som dnes niečo jedol..."

Na základe jedného prieskumu sa dá prepadnúť omylu, pokiaľ vidíte na etikete daného výrobku, že je zdravý. Je takmer zaručené, že prijmete viac kalórií denne, než je potrebné.

# 4: Život bez dezertov

Možno to znie prekvapivo, ale konzumácia sladkostí môže byť dobrá vec, zatiaľ čo ich úplné vysadenie môže dokonca viesť nesprávnym smerom.

Izraelskí vedci tiež zistili, že sladkosti konzumované v skorých dopoludňajších hodinách môžu dokonca pomáhať pri diéte. To samozrejme neznamená, že k raňajšej čajovej zmesi na chudnutie môžete zjesť polovicu mrkvovej torty, ale niekoľko kociek tmavej čokolády neuškodí, práve naopak, môže dokonca pomôcť.

# 5: Sú produkty bez cukru novým ternom?

Nie, nie sú! Pritom, ako sme na seba hrdí, keď zo všetkého vyberáme produkty bez cukru/diétne/bez kalórií, však ak je to na etikete, potom je to pre nás určite dobré.

Vyhrňte si radšej rukávy na svojich tréningových tričkách, pretože to, že je niečo bez cukru, neznamená automaticky, že je to aj zdravé. Mnohé z týchto produktov obsahujú umelé sladidlá, ktoré môžu poškodiť účinnosť diéty.

# 6: Vyhnite sa rutine

Niekedy nezaškodí trochu zmeny, či už je to zmena tréningu alebo diéty, pretože telo si ľahko zvykne na monotónnosť, a to neprospieva pri snahe redukovať hmotnosť.

Na jednej strane je pohyb dôležitý, ale cvičenie by nemalo byť nudné: 50 brušákov, 50 drepov, 20 minút na bežiacom páse, krátky aerobik…

Ak budete dodržiavať rovnaký tréningový plán celé mesiace, vaše telo sa dostatočne nezmení, takže nebude spaľovať toľko tuku, koľko chcete.

Na druhú stranu, buďte statoční (experimentujte) v jedle, majte vždy niečo zaujímavé v každodennom živote, pretože kombinácia kurčaťa s hnedou ryžou rýchlo „omrzí" váš žalúdok. Našťastie, dnes už vďaka internetu možno získať celý rad inšpirácií na zdravé a chutné recepty.

# 7: Bezlepková diéta, aj keď ju nepotrebujete

Pretože lepok je zlý, takže sa mu budete vyhýbať aj vtedy, keď nie ste alergickí. Nie vždy je to však šťastná voľba, pretože máme veľa bezlepkových potravín, ktoré majú oveľa viac kalórií, ako ich „tradičné“ verzie.

Napríklad v bezlepkový chlieb môže mať dvakrát vyšší počet kalórií, ako celozrnný pšeničný chlieb. Jeden americký výskum tiež preukázal, že v prípade konzumácie pšeničného pečiva sa spotrebiteľom ukladalo v oblasti brucha menej tuku.

Pokiaľ trpíte citlivosťou na lepok, neexistuje iná možnosť. Ak však patríte medzi tých šťastných a tento problém vás obišiel, môžete pokojne jesť celozrnné potraviny, pretože sú zdravé.

# 8: Presťahujte sa do posilňovne

.. a cvičiť, cvičiť, cvičiť. Z toho problém mať nebudete...

Alebo naopak?

Nateraz sa tiež ukázalo, že ak nedoprajete telu dostatok času na regeneráciu medzi dvoma tréningami, zvyšuje sa riziko prépadného zranenia. To vás môže nakoniec pripútať ku kreslu/posteli aj na niekoľko týždňov, eliminujúc tak návštevy posilňovne a obmedzí pohyb všeobecne. A to je všetko, len nie dobrá správa pre vaše chudnutie.

Nie je nutné, aby týždeň pozostával iba z tréningov, nechajte si čas aj na oddych. Namiesto kvantity preferujte radšej kvalitu: využite ten moment, kedy cvičíte naplno, pretože vaša drina nakoniec prinesie ovocie.

# 9: Proteín má dvere otvorené!

Ale nie v neobmedzenom množstve!

Proteín je nevyhnutný pre organizmus, takže treba venovať zvýšenú pozornosť správnemu príjmu bielkovín. Okrem príliš nízkeho príjmu nie je vhodný ani vysoký príjem, pretože si tak môžete zničiť obličky a znížiť hustotu kostí.

Odporúčaná denná dávka je 0,8 g na kilogram telesnej hmotnosti. Je ťažké sa ním predávkovať, ak ho budete prijímať zo zdravých potravín, ale pozor treba dávať pri bielkovinových práškoch a iných doplnkoch výživy.

Navyše, zbytočne budete piť veľa proteínových kokteilov, nadmerné množstvo bielkovín ovplyvňuje chudnutie len v krátkodobom horizonte. Z dlhodobého hľadiska sa od nich skôr proberá, pretože zdroje bielkovín môžu mať tiež vysoký kalorický obsah, ktorý sa ukladá ako tuk v tele.

# 10: Vybrali ste si nesprávnu diétu

Zbytočne túto diétu odporúčala vaša obľúbená superstar, nemusí to automaticky znamenať, že ide o dobrú a účinnú diétu práve pre vás.

Pamätajte: žiadna diéta nerobí zázraky. Na dosiahnutie výsledkov budete musieť na sebe pracovať a výsledky sa nedostavia rýchlo; ale to je v poriadku, veď vždy trpíme pre hodnotné veci, pretože stoja za to.

Čo teda robiť?

Ak budete dávať pozor na týchto 10 faktorov, nemusíte sa báť, že vaša diéta bude neúčinná.

Kategórie
Najnovšie príspevky