Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
Reflux a stres: téma, ktorá nedáva mnohým spať

Reflux a stres: téma, ktorá nedáva mnohým spať

Všetko o refluxe
31.07.2022
785

V dnešnej uponáhľanej dobe nie je žiadnou novotou, že človek pociťuje stres, niekedy dokonca aj vtedy, ak si myslí že je “v pohode”. Moderné technológie, zvýšené nároky tak na zamestnávateľov, ako aj na zamestnancov, si vyberá svoju daň. Reflux a stres idú ruka v ruke, a konať proti tomu je iba v našich rukách.

Ako sa správa vystresovaný človek?

Uvedieme iba jeden príklad, no pravdepodobne známy každému. Predstavte si pred seba niekoho, kto nedokáže napríklad ani sekundu pokojne sedieť na zadku. Večne musí byť v pohybe. Na nič nemá čas, z jedla odhrýza veľké sústa a prehĺta ich takmer bez prežúvania, no a vodu pije tiež obrovskými dúškami.

Čo sa deje v takýchto prípadoch?

Na jednej strane takýto človek zo všetkého zje a vypije oveľa viac, čím preťažuje svoj žalúdok, ktorý sa takto doslova roztiahne a následne je na zvierač vyvinutý rovnako obrovský tlak. Je to podobné, ako keby sme naplnili vodou mech: ak ho čo i len trošku stlačíme, zátka vyletí. Podobne funguje „preplnený" žalúdok. A nielen on, tesné oblečenie - i napriek tomu, že je moderné a obľúbené - predstavuje pre telo rovnakú hrozbu.

Keďže náš vystresovaný človek rýchlo zjedol veľké množstvo jedla, jeho žalúdok nemal čas pripraviť sa na jedlo. Žalúdok vždy pripraví „koktail" zo správnych žalúdočných štiav, vďaka ktorým je dané jedlo dobre stráviteľné – ak však jeme príliš veľa a rýchlo, žalúdok len tak „naslepo" namieša spomínaný koktail. Ten bude „pre istotu" obsahovať aj veľké množstvo žalúdočnej kyseliny, veď napokon ide o univerzálny „rozpúšťač" jedál.

Lenže žalúdočná kyselina je pre reflux, niečo ako olej do ohňa.

To neznie veľmi dobre, však?

Hltavé jedenie však nie je jediným problémom

Vystresovaný človek spravidla nespí dobre, preto je celý deň unavený.

Proti únave pije dosť veľa kávy, aby dokázal cez deň držať krok so svojím okolím. Veľké množstvo kávy obsahuje veľké množstvo trieslovín – ich účinkom sme venovali niekoľko viet v inom článku.

Vystresovaný človek taktiež veľa fajčí (ak je aj inak fajčiarom, ešte viac cigariet vyfajčí, keď má zlý deň plný stresu, než keď má pokojný deň). Cigaretový dym následne dráždi hornú časť pažeráka.

Ďalším „bonusom" je, že zložky nachádzajúce sa v dyme uvoľňujú hladké svalstvo. Zvierač pažeráka je hladkým svalstvom, čiže do pažeráka sa môže vracať čoraz viac žalúdočnej kyseliny, ktorú dokáže čoraz viac oslabený zvierač zadržať.

Okrem toho vplyvom fajčenia a tvorí stále viac žalúdočnej kyseliny.

Ako to vyriešiť? 

Všeobecné rady typu „žite menej vystresovaným životom" nám tu nepomôže. A okrem toho, v dnešnom uponáhľanom svete existuje vôbec život bez stresu?

No ešte predtým, ako nad tým celým mávneme rukou, pozrime sa na tieto jednoduché, ale úžasné tipy proti stresu.

Ako ste si mohli prečítať, nejde o obzvlášť veľké zmeny, no verte mi, majú svoje opodstatnenie a postupom času sa aj účinky dostavia. 

Na záver by sme dodali, že stres, okrem toho, že má dosah na vznik refluxu, ovplyvňuje vo všeobecnosti aj celkové zdravie človeka. 

Dodržiavaním týchto niekoľkých rád a, samozrejme, konzumáciou našej UKKO Čajovej zmesi na reflux, môžete predchádzať mimoriadne nepríjemným stavom sprevádzajúcim reflux. 

Všetky články zaoberajúce sa problematikou refluxu si môžete prečítať tu.

Kategórie
Najnovšie príspevky