Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
 Lahodná káva? Môže tiež škodiť

Reflux a káva: naozaj mám zabudnúť na kávu?

Všetko o refluxe
02.08.2022
3769

"Prečo nemôžem piť kávu, ak mám diagnostikovaný reflux?” Mnohí si kladú túto otázku a argument je na mieste. Pri diagnostike ochorenia človek zvyčajne dostane len chabý zoznam zakázaných vecí od svojho lekára. Zdôvodnenia však iba zriedka. Práve preto je už na čase dostať sa na koreň veci a zodpovedať otázku, ktorá sa týka a zaujíma mnohých zainteresovaných: Je, alebo nie je kombinácia reflux a káva dobrá? 

Začnime teda od základov!

Účinok kofeínu

Je všeobecne známe, že káva obsahuje kofeín, ktorý, samozrejme, ľudí rozdeľuje na dve skupiny. Niektorí si myslia, že je to diablovo dielo (prevažne vďaka energetickým nápojom), iní ho považujú za životabudič.

Málokto vie, že asi 80 % populácie konzumuje túto aktívnu zložku každý deň (v nejakej forme) a každý rok vypijeme približne 800 miliárd šálok kávy. Kofeín sa ale nachádza okrem iného v čokoláde, nealkoholických sýtených nápojoch, zmrzline, niektorých liekoch proti bolesti a slnečnicových semienkach.

Pravdepodobne jeho účinky na ľudský organizmus sú vám dobre známe:

V prípade pravidelnej konzumácie si ale telo vytvorí toleranciu voči účinkom kofeínu. To znamená, že po nejakom čase sa po konzumácii rovnakého množstva kofeínu vyššie uvedené účinky objavujú len v miernej forme.

Prejdime však k refluxu. Výskum ukázal, že kofeín ako aktívna zložka môže spúšťať symptómy ochorenia, pretože uvoľňuje zvierač žalúdka, ktorý za normálnych podmienok spolu s bránicou zabezpečuje jeho otváranie a zatváranie medzi pažerákom a žalúdkom.

Ak sa uvoľňovanie zvierača stáva častým, žalúdočná kyselina bude prúdiť ľahšie späť do pažeráka. Táto skutočnosť, je hlavnou príčinou symptómov refluxu.

Od čoho závisí obsah kofeínu v káve?

Obsah kofeínu v káve ovplyvňujú nasledovné kritériá:

Existujú dva druhy kávy - arabica a robusta. Obsah kofeínu v káve arabica je 1,2-1,8 % a v robuste to je 2,4 - 2,7 %. Okrem toho je dôležitá aj kvalita kávy. Nie je napríklad jedno, či sa rozprávame o kávovej zmesi, a zároveň nie je jedno odkiaľ pochádzajú kávové zrná. Bežným problémom je, že mletá káva je zmiešaná s pochybnou kávou, často ide o pražené obilie, čo nie je práve najšťastnejšie riešenie pre celiatikov.

Praženie je kľúčom k dobrej káve, uvoľňuje sa ale počas neho kofeín a kyslosť sa znižuje (toto bude dôležité neskôr). Mnohí ani netušia, ale čím dlhšie sú kávové zrná pražené, tým nižší bude ich obsah kofeínu. Okrem toho môže byť káva spracovaná aj s inými látkami, ako je napr. olej, alebo dokonca sa používajú aj látky na zvýšenie lesku, aby boli kávové zrná čo najatraktívnejšie. To je rovnaký problém ako skutočnosť, že v káve môžu byť zvyšky rastlinných pesticíd.

Kofeín je vo vode rozpustná účinná látka, takže potrebuje čas na to, aby sa rozpustila. Čím dlhšie je káva namočená v horúcej vode, tým vyšší bude obsah kofeínu v nápoji. Preto existuje rozdiel medzi rýchlo pripraveným espressom a kávou s dlhou prípravou (30 mg až 50 mg na šálku v porovnaní so 75 mg až 130 mg na šálku). To taktiež znamená, že talianske espresso obsahuje menej kofeínu ako dlhá káva Američanov. Mysleli by ste si to?

Ďalší problém: obsah trieslovín v káve

V prípade kávy je otázny nielen obsah kofeínu. Pravdepodobne dôležitejší ako kofeín je obsah trieslovín. A to kvôli sliznici podráždenej žalúdočnou kyselinou (vnútorná stena pažeráka) a takzvanej kontaktnej dobe.

Čo pod tým myslíme? Keďže káva obsahuje veľa kyseliny, má negatívny vplyv na podráždený pažerák pacienta s refluxom, kým sa dostane cezeň do žalúdka. To znamená, že môže zvýšiť typické príznaky refluxu, ako je pálenie v oblasti hrudníka, kašeľ alebo ťažkosti s prehĺtaním. Tieto po vypití kávy s vysokým obsahom kyseliny človek s refluxom pocíti prakticky okamžite.

Obsah trieslovín v káve je obzvlášť problematický v prípade pokročilejšieho štádia refluxu, keď je sliznica pažeráka tiež podráždená žieravým účinkom kyseliny. To znamená, že vaše možnosti nezávisia len od toho, aký druh kávy je pre vás vhodný (pozri nasledujúci odsek), ale aj od štádia vašej choroby.

Preto je cieľom práve to, aby ste pili kávu s nízkym obsahom trieslovín. Takou je vysoko kvalitná káva z neleštených kávových zŕn, v ktorých je pomer arabica k robustu (maximum) 80% : 20%. Najlepšie je pripraviť ju pomocou vysokotlakového kávovaru, aby sa dosiahol najnižší obsah kyseliny trieslovej.

Záver [môže sa alebo nemôže sa piť káva]

Všetci sme iní, tak isto aj prejavy refluxu sú pre každého odlišné a tiež sa líšime v tom, koľko a akú kávu konzumujeme. Je preto ťažké mať jasný a jednotný pohľad na vzťah medzi kávou a refluxom.

Myslíme si, že dobrá káva, pripravená správne, nie je v žiadnom prípade diablovo dielo, samozrejme ak je konzumovaná s mierou. Každý však musí sám na sebe zistiť, aké účinky má káva na jeho reflux.

Ak sa vaše príznaky refluxu po konzumácii kávy zintenzívnia, je najlepšie prestať ju piť, kým sa znova neobnoví zdravie sliznice pažeráka. Zdravie podráždeného pažeráka môže byť obnovené venovaním pozornosti výžive, životnému štýlu a pravidelnej konzumácii čajovej zmesi na zmiernenie refluxu.

To, za aký čas sa tento stav dá dosiahnuť, sa líši v závislosti od jedinca. Na základe skúseností našich zákazníkov s čajom na reflux, príznaky podráždeného pažeráka zmiznú v priemere do jedného mesiaca.

Preto odporúčame našim zákazníkom, že môžu znovu začať piť kvalitnú kávu s nízkym obsahom trieslovín, keď sa ich príznaky refluxu (pocit pálenia v hrudi, kašeľ, ťažkosti s prehĺtaním) vytratili. V tomto čase sa v pažeráku vytvorila ochranná vrstva a zdravie pažeráka sa obnovilo, alebo výrazne zlepšilo vďaka protizápalovým, dezinfekčným zložkám v čaji.

A ako je to s čajom?

Určite ste aj vy čítali, že aj čaj obsahuje kofeín, takže otázka, či ho môžete teraz piť alebo nie, je jednoznačne na mieste. Je situácia natoľko zložitá ako s kávou?

Začnime s najdôležitejšou vecou: kofeín v čaji (hovoríme o listoch čajovníka) sa nazýva teín a absorbuje sa vo vašom tele inak ako kávový kofeín; stimulujúci účinok sa dostaví neskôr, no na oplátku pôsobí dlhšie.

Najvyšší obsah kofeínu nájdeme v čiernom čaji, najmenej kofeínu obsahuje zelený čaj, ale jednou z najväčších výhod je, že vstrebávanie kofeínu je rovnomerné a s dlhším trvaním.

Ako si čaj pripraviť?

Aj pre čaj platí, že čím dlhšie sú čajové lístky vo vode, tým viac kofeínu a kyseliny trieslovej bude hotový nápoj obsahovať. Väčšina ľudí si čaje s vysokým obsahom trieslovín pripravuje nesprávne, takže stojí za to dodržať niekoľko užitočných rád.

Čierny, biely, červený (nie však rooibos, ten nepochádza z listov čajovníka, ale „z aspalathus linearis“ čiže „čajovca kapského") a zelený čaj by nemali byť luhovan po dlhšiu dobu (15 minút).

Číňania - ktorí sa teda naozaj rozumejú tomu, ako správne pripraviť čaj - postupujú nasledovné:

  1. Do približne 1-litrovej kanvice s filtrom vložia 1 až 1,5 čajovej lyžičky čaju a následne ho zalejú horúcou vodou.
  2. Ale takmer okamžite, po 1-2 sekundách, túto prvú várku vody aj z listov zlejú.
  3. Následne prichádza druhá dávka horúcej vody v ktorej sa čaj lúhuje po dobu 10 sekúnd, a až po tejto dobe si konečný výsledok nalejú do šálky.
  4. Čajové listy sa môžu variť 2-3 krát, takže sa možno znovu použiť.

Konečný výsledok: čaj bude chutný, ale nebude obsahovať kyselinu trieslovú a nebude mať ani horkú chuť. Takto nie je potrebné pridávať med alebo cukor, aby bol čaj chutný a pitný.

Je potrebné dodať, že tento spôsob sa pri bylinných zmesiach, ako napríklad pri čaji na reflux, ktorý obsahuje rôzne bylinné prísady, nepoužíva, pretože pri nich je cieľom práveže extrahovať aktívne zložky obsiahnuté v liečivých rastlinách.

Na záver jedna dôležitá informácia o Čajovej zmesi na reflux: niektoré bylinky, ako je napríklad ibištek (ktorý mnohí ľudia používajú na sfarbenie a dochutenie čaju), alebo aj mäta prieporná, môžu spôsobiť príznaky refluxu, takže si vždy pri kúpe čaju najprv prečítajte jeho zloženie a až potom kupujte. My práve preto preferujeme sypané čaje, tu nie je žiadnym tajomstvom čo čaj obsahuje, na rozdiel od čajov vo filtroch.

Pri výbere ingrediencií pre Čajovú zmes na reflux sa preto zameriavame nielen na spomínané ingrediencie, ale aj na ich súčinnosť, aby konečný výsledok mohol účinne bojovať s daným problémom.

Ďalšie články zaoberajúce sa problematikou refluxu si môžete prečítať tu.

Kategórie
Najnovšie príspevky