Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
Pohybom proti cukrovke typu 2 | UKKO Čaj Blog

Pohybom proti cukrovke typu 2 | UKKO Čaj Blog

Cukrovka, diabetes
01.08.2022
190

Je to chronické ochorenie a postihuje čoraz viac ľudí. Cukrovka predstavuje jedno z najbežnejších metabolických problémov postihujúcich takmer pol miliardy populácie na celom svete a tento počet rýchlo rastie. 

Prečo je to taký problém? 

Vysvetlíme hneď! V súvislosti s cukrovkou najčastejšie počuť o dvoch typoch diabetes (o týchto sa budeme baviť aj teraz).

O inzulínovej rezistencii hovoríme v prípade, keď telo nie je schopné zúžitkovať inzulín, alebo keď sa stane rezistentným, takže množstvo vyprodukovaného inzulínu je nedostačujúce.

V Spojených štátoch žije približne 30 miliónov diabetikov; 90-95% z nich trpí typom 2. U nás je to približne asi 350-360 tisíc ľudí , ale môže byť ešte viac ľudí, ktorí nerozpoznali príznaky a/alebo neboli zatiaľ diagnostikovaní. Preto tiež môžeme nazvať cukrovku typu 2 tichým zabijakom.

Prečo predstavuje taký veľký problém?

Pretože vo väčšine prípadov je ochorenie spôsobené životným štýlom! Pre chronické choroby je typické, že sa veľmi ťažko liečia a k vyliečeniu je potrebný mimoriadne dlhý čas. A práve na to väčšina pacientov nemá jednoducho trpezlivosť.

Cukrovka typu 2 je v menšej miere spôsobená genetickou predispozíciou a vo väčšej miere nesprávnym životným štýlom; jednoducho povedané, motor beží neustále bez sekundy odpočinku.

No a poznáte to: ranná káva s množstvom cukru; pečivo, najlepšie sladké; na desiatu nejaký jogurt s dobrou príchuťou; vyprážané mäso/syr/kurča s tatárskou a ryžou na obed, popoludní nejaký zákusok, večer pri televízii zobkáme (najprv niečo slané, potom zase sladké). To všetko občas zapijeme colou  (s vysokým obsahom cukru) a alkoholom.

A to teda neznie dobre ani takto napísané! Pankreas, čiže podžalúdková žľaza (vďaka rýchlo vstrebávajúcim sa sacharidom) neustále produkuje inzulín, ale bunky sa voči nim časom stanú necitlivé, takže stále viac a viac inzulínu stráca svoju účinnosť. Bunky nedokážu premeniť cukor v krvi na energiu, pretože sa stali rezistentnými na inzulín, ktorý vlastne potrebujú. Preto majú pacienti vysokú hladinu cukru v krvi,  preto majú príznaky a preto sa inzulínová rezistencia bežne označuje ako predchodca cukrovky typu 2.

Náš organizmus sa samozrejme nevzdáva, takže divoko kompenzuje skutočnosť, že glukóza (za ktorú je zodpovedný inzulín) sa stále nejako dostane tam, kde je to potrebné. Ale motor klopýta, dymí, nanajvýš túto skutočnosť nevidíte a nepočujete, pretože hluk a prach sa istý čas nedostane von z motora.

Diabetes typu 2 preto dlhú dobu ani nebolo možné diagnostikovať (nemá žiadne viditeľné, hmatateľné príznaky; alebo boli tieto považované za iné ochorenie). No ak predsa len (napríklad po skríningových testoch) dôjde k správnej diagnostike, už existujú desivé príznaky:

Cukrovka typu 2 je sprevádzaná pomalým, ale istým zhoršovaním kvality života.

Okrem toho sa tento problém istý čas pokladal za neliečiteľný. Teraz už ale vieme, že pri správnom postoji a radikálnych zmenách možno cukrovku typu 2 (do určitého štádia) zvrátiť.

Ako?

Jedno z tajomstiev: pohyb

Už aj v súvislosti so stresom sme  v jednom článku spomenuli, že neexistuje žiadna zázračná kúra či superliek, a už vôbec nie tajomstvo. Akurát sme nevenovali pozornosť veciam, ktoré určujú vývoj už niekoľko miliónov rokov.

Prvým krokom pri liečbe cukrovky typu 2 je diéta. Je to evidentné: dajte si do poriadku stravovanie, pretože tá predstavuje prvotnú príčinu. Druhým krokom je pohyb, pretože cvičenie pomáha vyvážiť metabolizmus, čiastočne preto, že telo energiu potrebnú k pohybu získava priamo z krvi. Z tej krvi, ktorá má vysokú hladinu cukru a tú pohyb okamžite znižuje. Svaly sú totiž schopné absorbovať glukózu z krvného obehu (aj bez prítomnosti inzulínu), čo znamená, že hladinu cukru v krvi možno znížiť priamo pohybom.

Celý rad štúdií už preukázal, že strata hmotnosti spojená so zmenami v stravovaní a cvičením môže zvrátiť cukrovku 2. typu (v určitom štádiu). Vedci z univerzity na Novom Zélande prostredníctvom dôkladného výskumu tiež preukázali, že vysoko intenzívne cvičenie (HIIT) dokáže obnoviť funkciu srdca už za 3 mesiace.

Čo je vlastne HIIT?

High Intensity Interval Training, čiže Intervalový tréning s vysokou intenzitou. Veľa cudzích slov, ešte viac udivených pohľadov. O čom je vlastne reč? O tom, že cvičenie nie je monotónne, ale neustále sa mení jeho intenzita.

Už poznáme jeho výhody: zlepšuje nielen kondíciu, ale aj srdce a krvný obeh a je účinnejší aj pri chudnutí.

Odborníci tvrdia, že okrem pravidelného kardio tréningu je potrebný 1-2 krát týždenne, ale ako začiatočník by ste s tým nemali hneď začať, vyžaduje si to pokročilejšiu úroveň. Rovnako ako pri zmene životného štýlu, aj v tomto prípade treba zmeny zavádzať pomaly a rovnomerne.

Vždy hovoríme: ani tých 10 - 20 kíl nadváhy sa nenazbieralo za jeden alebo dva dni, takže ani zmena k lepšiemu nepríde za taký krátky čas.

Podstatné je začať!

My poznáme aj ďalšie tajomstvo!

Skutočnosť, že problém je možné zvrátiť trochou pozornosti a cielenou liečbou, inšpirovala aj nás. Z toho dôvodu sme dôkladným výberom vhodných liečiviek vytvorili Čajovú zmes pre diabetikov.

Do tohto čaju sme vybrali také aktívne zložky, ktoré sú účinné aj zvlášť sami o sebe, ale vzájomným posilnením účinkov podporujú funkcie organizmu ešte viac. Kukuričné fúzy a koreň čakanky obyčajnej môžu znižovať hladinu cukru v krvi a majú tiež diuretický účinok; koreň navyše disponuje aj protizápalovými účinkami. Repík lekársky sa už dlho používa pri cukrovke vďaka svojim jej aktívnym zložkám; ibištek čistí obličky a pečeň, chráni cievy a pomáha znižovať krvný tlak. 

Listy čučoriedky znižujú nielen hladinu cukru v krvi, ale aj hladinu lipidov, chránia steny ciev, jej antivírusové a fungicídne účinky sú dobre známe. Kôpor zmierňuje nadúvanie a má upokojujúce účinky, indická tráva zase normalizuje hladinu cukru v krvi nalačno. 

Všetky tieto liečivky tvoria spolu perfektnú zbraň a sú schopné pomôcť v boji s jednou z najzávažnejších chorôb moderného veku.

Kategórie
Najnovšie príspevky