Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
posilniť imunitný systém

Ako účinne a zdravo posilniť imunitný systém?

Posilnenie imunity
02.08.2022
467

I napriek tomu, že ho potrebujeme po celý rok, mnohí si prevažne iba na jar a v jesennom období, teda pri príchode a pri rozlúčke s teplým počasím, kladú otázku: “Ako si posilniť imunitný systém?

Imunitný systém predstavuje prvú, vlastne prvoradú obrannú líniu organizmu. Je životne dôležitý, pretože jeho absenciou sme vystavený rôznym infekciám a z nich vyplývajúcim komplikáciám. Nie náhodou sa trochou nadsázky prirovnáva k rytierovi odetému v pancieri, ktorý do poslednej sily bojuje a chráni nás.

Tento komplexný a mimoriadne zložitý systém zasahuje do celého tela, jeho úlohou je hlavne “rozlíšiť priateľa od nepriateľa”. Tento systém sa vo všeobecnosti stáva silnejším až v dospelosti, pretože do tej doby je už imunita človeka náležite rozvinutá; produkuje protilátky voči predchádzajúcim infekciám, takže pokiaľ sa objaví rovnaký antigén, organizmus okamžite a rýchlejšie dokáže konať proti nemu.

S podmienkou, že je dostatočne silný!

Prečo slabne imunitná systém?

Najjednoduchšou odpoveďou je: vďaka zlému životnému štýlu!

Tento faktor predestinuje to, na čo musíme dávať pozor. Človek 21-ho storočia totiž:

V jeho organizme sa preto nahromadia toxické látky a touto preťaženosťou sa po istom čase sa už ani imunita nedokáže vysporiadať. Nestačí, že sa stretáva s čoraz väčším množstvom škodlivých účinkov, ešte ho aj necháme napospas.

Aké príznaky má oslabená imunita?

Zoslabnutý imunitný systém disponuje svojskými, teda typickými príznakmi:

Okrem vymenovaných možno medzi príznaky zaradiť aj herpes a bradavice, pretože infekcie majú podstatne jednoduchšiu prácu, nakoľko imunita nepracuje na 100%. Rovnako je to aj v prípade akné, vlasových lupín, vypadávania vlasov. Ale napríklad aj zápcha môže poukazovať na nedostatok enzýmov a zásobovania vitamínmi.

Podpora imunitného systému je mimoriadne dôležitá, hlavne pokiaľ na sebe pozorujete minimálne tri z vyššie vymenovaných príznakov.  

Ako si posilniť imunitný systém?

1. Dohliadajte na výživu: alfou dostatočne silného imunitného systému sa ukrýva v strave bohatej na vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Konzumujte čo najviac sezónnej zeleniny a ovocia, taktiež sa vyhýbajte spracovaným potravinám, a v nich obsiahnutým rafinovaným cukrom a trans-tukom.

Nezabúdajte na správny pomer: organizmus potrebuje kvalitné uhľohydráty, tuky a bielkoviny (v základnom prípade rozdelené v pomere 50-25-25%). Bielu múku nahraďte celozrnnou, slnečnicový olej vymeňte za tekvicový alebo olivový olej, prípadne masť. Namiesto margarínu konzumujte maslo, na tanier si ako prílohu naložte zeleninu. Pokiaľ bude vaša strava náležite pestrá a bude obsahovať aj dostatočné množstvo ovocia a zeleniny, postaráte sa zároveň aj o potrebné antioxidanty. 

Taktiež nezabúdajte: v prípade konzumácie príliš veľkého množstva sladkostí, alebo mastných jedál, je aj zaťaženie imunitného systému mimoriadne veľké. Už len preto, že organizmus musí vynaložiť nemalé úsilie na ich spracovanie a trávenie. Nie nadarmo sa v posledných rokoch venuje zvýšená pozornosť detoxikácii organizmu, pretože po nej si organizmus takpovediac doslova vydýchne. Tento proces sa inak vo všeobecnosti odporúča hlavne na jeseň a na jar.

2. K sendviču, alebo k praženici si nakrájajte trochu cesnaku! Táto liečivá rastlina, alebo aj korenina, predstavuje totiž jeden z najúčinnejších posilňovačov imunity. Dokáže osviežiť aj tie najnudnejšie raňajky. Oplatí sa však nechať si tento gurmánsky pôžitok na víkend a taktiež ho vynechať, ak sa chystáte na rande…

…sme však presvedčení, že toto viete aj vy sami (keď inak nie, tak zo zlých skúseností). Nie, cesnak nie je liek (napríklad v prípade chrípky), ale korenina s mimoriadne posilňujúcim a prospešným účinkom.

3. Postarajte sa o doplnenie tekutín (čo sa kvality aj množstva týka)! Za prvé: pite veľa čaju a vody. Za druhé: vyhýbajte sa sýteným osviežujúcim nápojom. Z ovocných štiav uprednostnite čerstvú, doma lisovanú verziu, na ochutenie čaju použite namiesto cukru prírodné dochucovadlá.

Okrem Čajovej zmesi na posilnenie imunity odporúčame napríklad zelený čaj, lipový  a kamilkový čaj. O týchto je všeobecne známe, že posilňujú imunitný systém.

4. Vylúčte syntetické, umelé prídavné látky! Vôbec ich nepotrebujete.

5. Doplňte organizmu vitamín D! Čoraz viac lekárov sa stretáva s tým, koľko pacientov trpí nedostatkom tohto dôležitého vitamínu, hlavne počas ročných období kedy je slnečných lúčov pomenej.

Organizmus dokáže načerpať vitamín D už aj po 30-60 minútach slnenia, a ten zohráva kľúčovú úlohu pri prevencii ochorení. Vitamín v skutočnosti predstavuje akýsi predvitamín, alebo látku na spôsob hormónu, za ktorého pretvorenie v organizme zodpovedá pečeň (a obličky). Doplniť ho možno aj stravou: hlavný zdroj predstavujú mliečne výrobky, ryby, vajcia a pečeň. Nezabúdajte: bavíme sa vitamínoch rozpustných v tuku, preto sa odporúča užívať ho vo forme kapsúl počas jedla. Taktiež v záujme lepšieho zúžitkovania.

6. Nezabúdajte na pohyb! A pravidelný pohyb nie je dôležitý iba kvôli sezóne plaviek. Nech už ide o každodennú prechádzku, či rekreačný beh, žiadny problém. Podstatné je, aby ste do svojho života vniesli trochu dinamiky. Ešte lepšie je, ak máte energiu na pravidelný šport (hoci aj posilňovňa, alebo jóga). Dôraz sa kladie na to, že metabolizmus zrýchlený dôsledkom pohybu a rovnako aj zrýchlený krvný obeh v mnohom pomáhajú pri prekonaní chorôb.

7. Doprajte si oddych a kvalitný spánok. Kvalita a kvantita spánku je životne dôležitá, napokon, celý rad výskumov potvrdilo, že poruchy spánku negatívne ovplyvňujú fyzické a duševné zdravie. Bez dostatočného času na regeneráciu nedokáže imunitný systém správne fungovať, teda tak, ako to od neho očakávame.

8. Postarajte sa o zvládanie stresu! Samotný stres nepredstavuje nebezpečenstvo, pokiaľ ho však nezvládate, neliečite, ľahko sa ním môže stať. Znie to možno neuveriteľne, no jednou z najlepších metód je vyššie spomínaný pohyb. Vyčerpávajúci, no príjemný tréning dokonale odbúrava stres.

Podľa odborníkov je rovnako dôležitý aj optimistický postoj a pozitívne myslenie. Psychológovia tvrdia, že mentálny stav môže určovať ten fyzický, a osoby, ktoré sa k veci stavajú pozitívne, môžu byť zároveň odolnejšie. Vďaka zlej, skleslej nálade imunitný systém môže prepnúť do tzv. zníženého módu, kým smiech a dobrá nálada predstavujú v skutočnosti liek na mnoho problémov.

Ako a od čoho mať však dobrú náladu?

Zdržiavajte sa čo najviac vo voľnej prírode, kedy sa len dá, vyberte sa niekam na výlet. Čítajte knižku, počúvajte hudbu - spravte si čas pre seba. Rozhýbte svoje telo, stanovte pevné hranice svojej práce.

9. Občas zájdite do sauny, pretože náhlymi zmenami teplôt môžete zvýšiť kondíciu imunitného systému prirodzeným spôsobom. Navyše, trochu „kúpeľa” osviežia aj ducha.

10. Nielen v chrípkovom období si dajte pozor na hygienu! Umývajte si ruky počas dňa, kedy je to len potrebné a možné. Znie to možno divne, no práve ruky sú tichými prenášačmi patogénov.

Pokiaľ dodržíte týchto 10 tipov, už ste urobili veľa pre to, aby bol váš imunitný systém dostatočne silný a pripravený na nástrahy spojené zmenami ročných období. 

Kategórie
Najnovšie príspevky