Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
AKO VPLÝVA POHYB NA CHUDNUTIE?

AKO VPLÝVA POHYB NA CHUDNUTIE?

Chudnutie
03.04.2022
960

Je to jednoduchá matematika, ale netreba sa ľakať, nebudeme pracovať s rovnicami o dvoch neznámych.
​Je to oveľa jednoduchšie a vzrušujúcejšie.

Začnime od základov: za normálnych okolností je prísun a spotreba energie v rovnováhe. Prísun energie sa realizuje stravovaním (konzumáciou jedál a nápojov) so správnym obsahom živín; ale napríklad pitím prírodných čajov a vody dodáte organizmu nula kalórií. Zjednodušene: musíte konzumovať jedlá a nápoje s určitým obsahom kalórií na to, aby sa prísun energie realizoval.

Keď je už reč o čajoch, nie je čaj ako čaj. I medzi nimi je obrovský rozdiel. Napríklad Ukko Čajová zmes na chudnutie nielenže vynikajúco chutí, ale okrem iného naštartuje aj metabolické procesy v tele. 
Pozrime si druhú stranu: spotreba energie sa realizuje počas metabolických procesov a v ideálnom prípade (v rámci daných časových intervalov) sú obe strany v rovnováhe. Nie za hodinu, možno ani nie každý deň, ale vcelku to platí.

Rozdiel medzi prísunom a spotrebou energie nazývame čistou energetickou rovnováhou. Teraz je už jednoduché domyslieť si, že: 

Vo všeobecnosti platí: priberať budete, ak bude vzorec plusový a chudnúť budete vedieť v prípade, že je deficit… situácia je však zložitejšia, než iba vypočítať, koľko ste v daný deň zjedli a v e-kalkulačke si pozrieť, približne koľko energie organizmus potrebuje.

Od čoho závisí spotreba energie?

To už je trochu zložitejšie a nie je jedno, či ide o mladú štíhlu dievčinu, alebo o pána v strednom veku s miernym bruškom (parametre sa dajú ľubovoľne meniť, naším cieľom bolo týmito dvomi príkladmi znázorniť, čo všetko sa dá postaviť do protikladu).

Spotreba energie závisí od týchto faktorov:

Pozrime si jeden príklad! Tristo kalórií sa zbavíme stredne intenzívnou 30-60-minútovou  prechádzkou, čiže - extrémne zjednodušene povedané - ak túto fyzickú aktivitu nevyrovnáte prísunom energie (napríklad nezjete sendvič s kalorickou hodnotou 300 kcal), tak teoreticky...

...budete chudnúť. Podľa istých výpočtov na spálenie pol kila (tuku) je potrebný energetický deficit 7000 kcal, čiže na základe vyššie uvedeného príkladu sa dá 10 kg nadváhy zbaviť denným deficitom 300 kalórií približne za 30-35 týždňov.

Negatívna energetická rovnováha je teda základným predpokladom chudnutia. Organizmus totiž nemá dôvod robiť si zásoby, dokonca pociťuje potrebu pokryť svojimi zásobami tento deficit.

Nie všetko ale tak, ako si predstavujeme

Situácia samozrejme nie je ani zďaleka taká jednoduchá, ako to vidíme na papieri, veď chudnutie môžu ovplyvňovať aj mnohé ďalšie faktory.

Nie je napríklad jedno, v akej kvalite prijmete dané množstvo energie (v akej miere obsahuje dané jedlo uhľohydráty, tuky a bielkoviny, respektíve aká je jeho kvalita). Boli by ste si pomysleli, že na strávenie bielkovín potrebuje organizmus o 30% viac energie, než napríklad na strávenie uhľohydrátov alebo tukov? Okrem toho tiež vieme, že organizmus je veru často tvrdohlavý a niekedy je to s ním ťažké. Jeho najdôležitejším cieľom je totiž zabezpečiť vaše prežitie a jeho prioritou nie je štíhly driek, ale zabezpečenie energie nevyhnutnej pre prežitie, respektíve jej efektívne využitie.

Môžete mu dohovárať, ale márne...

Hlavne, že po určitom čase začne organizmus “inteligentne” riešiť repetitívnu (spoznanú, čiže dlhodobo nemennú) spotrebu energie, čo v tomto prípade predstavuje vyššie spomenutá mierne intenzívna prechádzka. Práve preto po istom čase dochádza k stagnácii… bez zmien: organizmus si povie, že túto úlohu zvládne namiesto doterajších 300 kalórií už zo 150-200 kalórií a vy si zrazu všimnete, že chudnutie už ani zďaleka nenapreduje v takej miere, ako na začiatku.

Odborný prístup si však vyžaduje odborné riešenie: táto tendencia je výsledkom toho, že redukciou telesnej hmotnosti sa spomaľuje (znižuje) aj miera metabolického procesu. Organizmus nemusí vykonávať takú ťažkú prácu, ako predtým. Udržiavanie množstva tuku je totiž náročná práca (veď si spomeňte iba na to, aký účinok má na srdce) a metabolizmus sa novému stavu dokonale prispôsobí. 

A práve toto mnohých vytáča. 

Aj vy ste to (pravdepodobne) zažili! 

Že čo? No to, že elán padá na nulu a človek s pohybom končí. Namiesto zmeny sa rozrušene zrútite na gauč a aj keď sa nezačnete s plačom niečím napchávať, hmotnosť začína rásť. Vysvetlenie je jednoduché, ale konečne vidíte, kde a ako môžete konať proti tomu:

(Nebojte sa, aj tu hneď uvedieme príklad!)

Laicky by sme mohli povedať, že toto je ten “oops-moment”!

Pokiaľ pokračujete v pohybe, avšak bez zmien, situácia nie je zlá, ale ani dobrá. Kvôli repetitívnej situácii váš stav trvalo stagnuje (prakticky však dochádza skôr k pomalému priberaniu).

Podstatou je totiž to, že vzorec (vzorec chudnutia!) sa priebežne mení a nie v každej životnej situácii (telesná hmotnosť, pohyb, vek) je rovnaký. Na začiatku diéty, o mesiac, dva či tri neskôr, pri danom prísune energie… sa parametre priebežne menia, preto na to, aby bolo chudnutie trvalé, sa nestačí matematike venovať iba na začiatku.

Uveďme si jednoduchý príklad

Je nielen jednoduchý, ale možno aj autentický.

Náš hlavný hrdina má dennú energetickú potrebu 1800 kcal. Málo sa pohybuje, je to tridsiatnik pracujúci v kancelárii. U žien toto číslo spravidla predstavuje 1500-1600 kcal.

Spálením plus 500 kalórií (prechádzky, tréning) a prísunom plus 200 kalórií (ale iba ak je zdravý!) náš hlavný hrdina dosahuje deficit 300 kalórií (prísun energie: 2000, spotreba energie: 2300).

O dva mesiace bude pravdepodobne o 2,75-3 kilá ľahší. Zmení sa potom aj energetická potreba jeho organizmu (namiesto 2300 môže klesnúť až na 2100, veď sa znížila aj jeho telesná hmotnosť). Čiže k udržaniu tempa chudnutia môže prijímať už iba 1800 kalórií…

...alebo - a toto je podstatné, dámy a páni - musíte zvýšiť výdaj energie. Ak pri zníženej hmotnosti organizmus pri rovnakom tréningu spotrebuje už iba 2100 kcal, musíte toto číslo zvýšiť na 2300, čo dosiahnete zvýšeným pohybom a väčším výdajom energie. Prijať menej energie (čiže hladovať) nie je veru pre nikoho príjemné. Doteraz ste si mohli dať raňajšiu kávičku s medom? Odteraz už nie. 

Nemýlim sa, ak poviem, že väčšina si radšej zvolí predchádzajúci variant.

Ako zvýšiť spotrebu energie?

Zmenou vyššie uvedených parametrov týkajúcich sa pohybu. Sú to: 

Jednoduchou metódou je napríklad to, keď viac trénujete. Alebo intenzívnejšie trénujete (HIIT). Alebo z joggingu prejdete na spinning (šprint je intenzita, prechod na bicyklovanie je zmena typu). Buď-alebo, prípadne aj-aj. Je to na vás a na vašich možnostiach. Podstata je však rovnaká: ak si to veľmi zjednodušíme, toto je matematika chudnutia.

A na matematike je pekné to, že ak používate správne vzorce, tak vidíte výsledky.

Kategórie
Najnovšie príspevky