Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
Ako spolu súvisia reflux a únava?

AKO SPOLU SÚVISIA REFLUX A ÚNAVA?

Všetko o refluxe
25.07.2022
2162

Pretrvávajúca únava, nedostatok spánku, slabosť: mnohých ani len nenapadne, že samotný reflux a únava môžu nejakým spôsobom spolu súvisieť. 

Reflux sa dnešnej dobe považuje za civilizačné ochorenie, preto mnohí môžu zápasiť s uvedenými ťažkosťami. Málo sa však hovorí o tom, prečo môže byť reflux spojený s vyčerpanosťou a prečo sa oplatí venovať pozornosť tomuto bežnému príznaku.

Predstavuje únava jeden z následkov refluxu?

Keď si spomenieme na reflux, resp. na jeho typické príznaky, mnohým ako prvé napadne pálenie záhy. Avšak Ďalšími častými príznakmi sú aj časté grganie, kyslý pocit v ústach a bolesti žalúdka. Mohli by sme sa však hoci aj staviť, že len málokoho napadne spojenie reflux a únava. Pritom nie je nezvyčajné, že sa postihnutí pacienti pociťujú neustále vyčerpanosť. Nakoľko však samotná únava môže byť spôsobená nespočetným množstvom faktorov, mnohí zainteresovaní ju zvyčajne ignorujú a väčšina sa ňou ani nezaoberá.

A veru by mali!

Za pocitom únavy počas dňa môže byť aj takzvaný tichý reflux, ktorý v mnohých prípadoch spôsobuje ťažkosti výlučne v noci. Prečo? Z dôvodu polohy v ľahu sa žalúdočná kyselina ľahšie vracia späť do pažeráka, čo zase môže sťažiť spánok. A toho výsledkom je, že únava a vyčerpanie sa nasledujúci deň dostavia ako keby boli naplánované.

V súvislosti s tichým refluxom treba tiež potrebné poznamenať, že nakoľko nevykazuje typické príznaky refluxu, je oveľa ťažšie ho rozpoznať. Na čo by ste si však mali dať obzvlášť pozor, je takzvaný pocit hrče v krku, nutkanie na kašeľ po uložení sa na spánok, a áno, aj pocit ospalosti počas dňa.

Prečo spôsobuje reflux únavu?

Prvým logickým vysvetlením je, samozrejme, nekvalitný spánok, ktorý je typickým sprievodom ochorenia. V mnohých prípadoch sa pocit pálenia záhy v noci zintenzívňuje a osoby trpiace refluxom môžu trpieť záchvatmi kašľa. Z dôvodu nedostatočného a nekvalitného odpočinku v dôsledku častého budenia v noci ľudský organizmus nedokáže správne fungovať a často sa aj tá najjednoduchšia činnosť javí ako namáhavá.

Ďalšou možnou príčinou pretrvávajúcej únavy je takzvaná erozívna ezofagitída, čiže zápal pažeráka. Spodná časť pažeráka je v tomto prípade zapálená a tzv. ulceruje, čiže vznikajú na ňom vredy, čo môže byť sprevádzané krvácaním. Krvácanie môže viesť zase k anémii, resp. prostredníctvom nej k pretrvávajúcej únave.

Okrem vyššie uvedeného môže byť únava aj vedľajším účinkom liekov užívaných na reflux. Problémom sú na jednej strane riešenia aplikované bez lekárskeho dozoru, ale aj v súvislosti s inhibítormi protónovej pumpy by sme mali byť opatrní. Tie totiž môžu znížiť tvorbu žalúdočnej kyseliny natoľko, že organizmus nebude schopný účinne extrahovať vitamín B12 a železo z konzumovanej výživy a v dôsledku ich nedostatku môže vzniknúť anémia.

Únava spôsobená refluxom môže súvisieť aj s nadváhou; toto ochorenie je bežnejšie u osôb trpiacich nadváhou, preto sa určite oplatí pustiť sa do zmeny životného štýlu. Napokon, takto možno dosiahnuť zmeny, ktoré ovplyvnia celý organizmus.

Jedným z riešení tohto problému môže byť napríklad aj čaj na reflux. Obsahuje zmes prírodných liečivých rastlín, ktorých prospešné účinky po krátkej dobe užívania prinesú zmiernenie nepríjemných príznakov a ťažkostí. Nedovoľte, aby vám problémy s refluxom a následnej únavy strpčovali bežné dni, stavte na silu prírody.

Článok, ktorý vám taktiež odporúčame prečítať, pokiaľ trpíte refluxom:
Stres: najlepší priateľ refluxu - v ktorom rozoberáme vplyv stresu na vznik refluxu.

Kategórie
Najnovšie príspevky