Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
7 omylov o menopauze, s ktorými sa denne stretávame | UKKO Čaj Blog

7 omylov o menopauze, s ktorými sa denne stretávame | UKKO Čaj Blog

Menopauza
01.08.2022
302

Viete, aký je rozdiel medzi pojmami súvisiacimi s meniacim sa vekom? Menopauza, klimaktérium, prechod. Tieto slová počujeme pomerne často a tiež sa používajú ako synonymá navzájom. Preto sme sa rozhodli, že veci dáme na pravú mieru. Posvietili sme si na 7 omylov o menopauze, kedy si situácia vyžaduje objasnenie. Sme takmer presvedčení, že veľa ľudí nepozná rozdiel medzi vyššie uvedenými slovami.

Menopauza predstavuje obdobie absencie menštruácie a samotný prechod je zase obdobie, ktoré ženy prežívajú po absencii menštruácie. A čo je klimaktérium, čiže klimax? Ide o obdobie, keď telo prejde hormonálnou zmenou, ktorá sa však týka nielen žien, ale aj mužov; pretože je tam aj mužské klimaktérium.

V oboch prípadoch je koreň zmeny podobný, u mužov prebieha prinajlepšom pomalšie: kým u žien sa s postupným znižovaním aktivity vaječníkov v tele tvorí čoraz menej estrogénu, u mužov sa spomalí tvorba testosterónu.

Spoločným znakom v oboch prípadoch je, že produkcia príslušných hormónov sa nezastaví a pokles sa časom spomaľuje. Medzi ženami a hlavne na internete však stále koluje množstvo mylných predstáv o menopauze.

V tomto článku sa pokúsime zamerať na 7 takýchto omylov.

#1. „Po klimaxe priberiem a šancu na schudnutie nemám!”

Omyl!

V období prechodu sa metabolizmus v tele žien skutočne spomalí, no ako sa produkcia estrogénu nezastaví úplne, tak ani metabolizmus nezanikne celkom. A to je šťastie, inak by sme lietali v obrovských problémoch. Niektoré výskumy potvrdili, že správnym životným štýlom a pravidelným pohybom sa dá udržiavať vo forme, a prechod by nemal stáť v ceste za chudnutím a udržiavaním ideálnej postavy.

Faktom ostáva, že toto už nejde tak jednoducho, ako v mladosti, no nie je to nemožné. A práve preto sme sa rozhodli vytvoriť UKKO Balíček na menopauzu, ktorý obsahuje jednu Čajovú zmes na menopauzu a jednu Čajovú zmes na chudnutie.

Vzhľadom na to, že neexistujú dva rovnaké stavy, je potrebné zakaždým uprednostniť to riešenie, ktorý problém prevažuje. Pokiaľ sú to vo vašom prípade príznaky klimaxu, konzumujte viac čaju na menopauzu. Pokiaľ však máte skôr problémy s hmotnosťou, uprednostnite čaj a chudnutie.

#2. „"Po menopauze nebudem túžiť po sexe!"

Omyl!

Je pravda, že sú aj také ženy, ktoré počas prechodu pociťujú poruchy v sexuálnom živote (rovnako ako niektoré mamičky po pôrode). Menopauzu však nemusí nutne sprevádzať pokles sexuálnej túžby.

Suchosť v pošve a nižšia sexuálna túžba sa bohužiaľ môže vyskytnúť u každého, navyše určité hormonálne zmeny a psychické bariéry tiež môžu na páry pôsobiť nepríjemne. Smutné je, že mnohí partneri (hlavne mužské polovičky) si to zle vysvetľujú. Sú takí, ktorí majú pocit, že problém je v nich (to môže platiť pre obe pohlavia).

Práve preto je dôležité ujasniť si, že strata libida počas menopauzy predstavuje iba dočasný stav, a že na niektoré problémy existujú aj prirodzené riešenia. Odborníci odporúčajú, aby partneri boli k sebe úprimní, hovorili o svojich pocitoch vždy, kedy je to možné, a pravidelne diskutovali o svojich problémoch.

Sexu sa nemusíte vzdať ani v období klimaktéria, s primeranou intimitou zvládnete spolu aj toto obdobie.

#3. Prechod postihne všetky ženy

Omyl!

Neexistujú dva absolútne rovnaké stavy a tiež nenájdete dve ženy, ktoré by nenopauzu prežívali úplne rovnako. Jedno však môžeme s istotou povedať, klimaktérium sa spravidla u žien objavuje okolo 45-50 roku života. Samotný proces však nezávisí iba od veku, ale aj od životného štýlu, zdravotného stavu a genetickej predispozície.

Svoje problémy v žiadnom prípade neporovnávajte s ťažkosťami druhých žien, menopauza predsa neprichádza šibnutím čarovného prútika a nefunguje podľa švajčiarskych hodiniek. Návaly horúčavy sa neprejavujú u každého (podľa niektorých výskumov iba u 20% žien). Pokles sexuálnej túžby sa taktiež nedostaví u každého, a dokonca sú ženy, ktorým sa menštruačný cyklus po niekoľko mesačnej prestávke jednoducho obnoví. Nájdu sa ženy, ktoré napríklad trpia poruchami spánku, alebo výkyvmi nálad.

Rovnako ani to nie je pravda, že u žien ktoré začali menštruovať príliš skoro, sa menopauza dostaví omnoho skôr.

#4. „Počas klimaxu budem veľmi nepríjemná!”

(Nemusí byť) Omyl!

Zmeny a výkyvy nálad v období prechodu majú hormonálny pôvod, avšak nevyspytateľnosť a podráždenosť sa nie v každom prípade spája s týmito citovými príznakmi. 

Faktom ostáva, že kvôli menopauze mnoho žien tak cíti, v ich živote nastala v dôsledku menopauzy výrazná zmena a mnohé z toho sú vystrašené, aj keď si myslia, že zmenu ovplyvňujúcu ich ženskosť a prístup k nej bude pre nich ťažké zvládnuť postupný príchod starnutia. A práve z  tohto dôvodu prepadajú zúfalstvu a strachu, a tento pocit bezcennosti spôsobuje u nich zmätok.

Nezabúdajme ani na to, že toto obdobie sa u veľkej väčšiny zhoduje s osamostatnením detí, čo zásadne mení atmosféru rodinného života. Je to naozaj stresujúce obdobie (a to aj bez hormonálnych zmien a výkyvov nálad), ale dá sa to prekonať – s trochou vôle a pomoci.

Už dlhšie sme premýšľali, že sa s vami podelíme o jeden zaujímavý príbeh: minulý rok bola vyhlásená akási verejná súťaž, kde ženy v menopauze opisovali, ako toto obdobie otočili pozitívnym smerom a ako zrealizovali svoje sny z mladosti. Niektoré sa začali venovať písaniu, niektoré sa presťahovali do vysnívanej obce (odišli z veľkomesta do perníkovej chalúpky) a iné sa vydali na veľkú cestu okolo sveta.

Jim Carrey raz povedal, že keď nevydržal 6-7 hodín príprav pred každým natáčacím dňom (mejkap, kostým, vlasy, to bolo naozaj o nervy) pri natáčaní filmu The Grinch, producenti mu priviedli trénera CIA. Jeho jedinou prácou bola v spoločnosti bolo vyškoliť agentov, čo majú robiť, ak ich mučia. Carrey sa od neho naučil, ako sa vysporiadať s bezmocným a dusivým pocitom, ktorý celý tento filmový postup, teda procedúra príprav na natáčanie, so sebou prináša: len čo si spomenul na utrpenie a len čo cítil, že začína pociťovať mučivý pocit, okamžite musel prerušiť tzv. vzorec. .

Pil čaj alebo kávu, buchol do stehien, prechádzal sa, robil dychové cvičenia, zmyslom jeho konaní bolo zamestnať myseľ niečím iným. Aj tu môže byť situácia podobná: musíte hľadať niečo, čo vás nielen zamestná, ale poskytne vám v tomto období iný cieľ.

#5. “S príznakmi menopauzy sa nedá nič robiť, nanajvýš pominú samé.” 

No ani to nie je pravda!

Menopauza neznamená ticho tolerovať (závažnejšie) príznaky, preto sa oplatí navštíviť odborníka (z dôvodu fyzických aj psychických problémov). Na mnoho vecí totiž existujú riešenia.

Rovnako ako v mnohých iných prípadoch, aj v tomto prípade záleží na spôsobe života, ktorý vediete. Pravidelný pohyb, zdravý životný štýl a dostatočný spánok sú životne dôležité. Vyhýbajte sa alkoholu, fajčeniu a kofeínu a snažte sa vytvárať pre seba vyvážené pracovné prostredie a rodinné zázemie.

Samozrejme, dôležitú úlohu v tom zohrávajú aj osoby okolo vás. Takže sa pokojne porozprávajte s nimi, ide o komunikáciu a otvorenosť, pretože to je základ, aby ostatní pochopili, čím si práve prechádzate.

V týchto chvíľach vám môže poskytnúť pomoc Čajová zmes na menopauzu, ktorá zmierňuje nepohodlie spôsobené návalmi horúčav a potením, napomáha lepšiemu spánku, upokojuje a dodáva pocit vyrovnanosti.

Pamätajte: za menopauzu sa netreba hanbiť. Ani keď si to mnohí myslia.

#6. Menopauza je choroba

Nie, nie je, aj keď si to, našťastie, myslí málo žien (skôr je toto zmýšľanie typické pre mužov).

Nezaškodí, ak viete aj to, že produkcia ženských hormónov sa počas menopauzy úplne nezastaví, dokonca aj pokles hladiny estrogénu sa tiež po čase zastaví. Nadobličky a tukové tkanivo tento hormón totiž naďalej produkujú.

To je dôvod, prečo je pri hormonálnej náhrade potrebná zvýšená opatrnosť. Mnohí sa mylne domnievajú. že túto liečbu potrebujú preto, aby neboli “označkovaní”. No sa používa dlhšie ako 5 rokov, riziko vzniku rakoviny prsníka sa môže zvýšiť až o 20-30%.

#7. "Počas menopauzy nemôžem otehotnieť"

Samozrejme, je relatívne zriedkavé, aby žena otehotnela v tomto období. Pamätajte však, že tehotenstvo je možné až do úplného zastavenia mesačného krvácania, pretože až potom sa činnosť vaječníkov úplne zastaví.

V prípade aktívneho sexuálneho života sa teda oplatí chrániť, pretože k ovulácii môže dôjsť aj v tom prípade, ak menštruácia iba občas vynechá jeden - dva cykly. Podľa odborníkov môžeme s istotou povedať, že obdobie menopauzy nastalo vtedy, keď už 12 mesiacov nebola menštruácia a aj predtým bola nepravidelná.

A to je koniec zoznamu najčastejších omylov v súvislosti s obdobím klimaktéria.

Snažili sme sa vyvrátiť 7 omylov o menopauze a v každom jednom bode sme sa snažili vysvetliť, že menopauza je prirodzenou súčasťou života žien, ktorá vás nemusí obmedzovať a že ju môžete využiť na maximum.

Nebojte sa o nej porozprávať a nebojte sa vyhľadať pomoc odborníka.

Kategórie
Najnovšie príspevky