Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
6 dobrých tipov pre dojčiace mamičky, aby bolo aj dieťatko spokojné

6 dobrých tipov pre dojčiace mamičky, aby bolo aj dieťatko spokojné

Dojčenie
01.08.2022
1799

Nakoľko ste otvorili tento článok, pravdepodobne vás už nemusíme presviedčať o dôležitosti dojčenia, tak pre vás ako aj pre vaše dieťa. Chceme vás v tom podporiť a dúfame, že si to budete pamätať aj vtedy, keď je dojčenie práve bolestivé, ťažké alebo dieťatko práve skúša vašu trpezlivosť. 

A práve preto sme pozbierali 6 dobrých tipov pre dojčiace mamičky, teda odpovede 6 najčastejších, najdôležitejších otázok týkajúcich sa matiek v období dojčenia, ktoré sú pre ne veľmi dôležité. Pohodlne sa usaďte a začítajte sa do nasledovných riadkov.

Dúfame, že vám niekoľkými dobrými radami pomôžeme prekonať prvé, často ťažké obdobie dojčenia, aby ste v tomto období našli krásu a tú bezkonkurenčnú radosť, ktorú môžu zažiť iba dojčiace mamičky!

1. Materské mlieko je dôležité, ak môžete, dojčite

Materské mlieko chráni mamičku i dieťa. Najnovšie výskumy dokazujú, že keď sú deti dojčené, majú silnejšie kosti a imunitný systém. U týchto detí je menšia pravdepodobnosť vzniku alergií a astmy, sú vo všeobecnosti odolnejšie voči patogénom. 

Okrem toho dojčiace matky a deti žijú v špecifickej symbióze, ktorá sa iba ťažko dá vedecky skúmať. Vďaka tomuto špecifickému vzťahu je telo matky schopné prispôsobiť zloženie materského mlieka skutočným potrebám dieťaťa. To znamená, že zloženie materského mlieka sa môže meniť dokonca aj počas dojčenia, v závislosti od toho, čo dieťa potrebuje. 

Netreba ani dodávať, že tieto nové poznatky výskumov o materskom mlieku neuľahčujú prácu výrobcom dojčenskej výživy, ktorí napriek svojim najlepším úmyslom nedokážu vyrobiť produkt, ktorý by ho dokázal presne reprodukovať. 

Na trhu je samozrejme stále väčší počet vynikajúcich produktov detskej výživy a my len chceme zdôrazniť, že ak môžete, dôverujte nekonečne zložitému a „dobre premyslenému“ systému prírody; dojčite, pokiaľ môžete. Urobíte dobre sebe i svojmu dieťatku.

2. Dojčenie je najlepším stimulantom mlieka

a/ Pitný režim

Existujú ďalšie dva bezpodmienečné predpoklady pre tvorbu správneho množstva mlieka. Jedným z nich je príjem dostatočného množstva tekutín. Budete potrebovať oveľa viac tekutín, ako predtým. Tento dostatočný príjem tekutín si môžete zabezpečiť jednak konzumáciou Čaju na podporu dojčenia, pritom je však dobré jesť aj veľa polievok a piť veľa vody. 

O tejto téme koluje tiež veľa legiend a mylných predstáv, ale verte mi, že prvoradé je množstvo tekutín a nie to, čo pijete. Alkoholické alebo kofeínové nápoje samozrejme nie sú vhodné pre dojčiace matky, rovnako ako ani čaje obsahujúce kofeín (napríklad čierne čaje, zelené čaje).

Ako už bolo spomenuté vyššie, Čaj na podporu dojčenia môže pomáhať spustiť tvorbu materského mlieka a neskôr podporuje tvorbu jeho dostatočného množstva. V skutočnosti však „tvorcom mlieka“ je samotné dieťa a dojčenie. Čím častejšie si dieťa prikladáte na prsník, tým viac materského mlieka sa tvorí. V skutočnosti sa v mliečnych žľazách dokáže tvoriť toľko mlieka, koľko dieťa práve potrebuje. Ak máte pocit, že nemáte dostatok mlieka, aj vtedy si dieťa prikladajte, pretože dotyk s perami a sací reflex môžu spustiť tie správne procesy. Áno, to všetko skúša trpezlivosť matky aj dieťaťa, ale pamätajte na to, že všetky začiatky sú ťažké, neskôr sa však do toho obaja dostanete a bude to jednoduchšie.

b/ Odpočinok

Ďalší, možno najdôležitejší zo všetkých bodov, je odpočinok. Ak si vôbec nedokážete dopriať odpočinok, nebudete produkovať dostatok mlieka a je koniec. Jeho význam nie je možné dostatočne zdôrazňovať, preto si musíte nájsť čas na odpočinok vždy počas celého obdobia dojčenia. Áno, nie je jednoduché, najmä na začiatku, je to však nevyhnutné. Ak ste mali ťažkú noc (a verte, že budú také noci), spite počas dňa, keď aj vaše dieťa spí. Na regeneráciu často stačí jedna hodina.

3. Ako často dojčíte?

Treba vedieť, že malé deti strávia materské mlieko asi za 90 minút. To znamená, že zvyčajne ich treba kŕmiť častejšie, ako každé dve hodiny. Nakoľko dojčenie sa môže spočiatku predĺžiť (pretože dieťa zaspí alebo je to iba „ukľudňujúce dojčenie“, čo znamená, že dieťa používa prsník ako cumeľ, aby sa upokojilo), niektoré matky môžu mať pocit, že jedno dojčenie prechádza bez prestávky do ďalšieho. Nevzdávajte to, časom to bude jednoduchšie!

Frekvencia a pravidelnosť dojčenia sú témou pre ženy, rovnako ako futbal pre mužov. Každý tomu rozumie a každý má na to názor. Kým prekonáte prvé spoločné dni so svojím bábätkom, budete sa v tejto tematike stretávať s rôznymi rozchádzajúcimi sa názormi. Niečo iné povie zdravotná sestra, babičky, susedia, priateľky, príbuzní a samozrejme aj  ľudia na internete majú tiež svoje odlišné názory.

V zásade sú tu dve školy, dva rozličné názorové tábory, ktoré sú medzi sebou v rozpore. Jedna strana je zástancom dojčenia podľa potrieb dieťaťa a druhá strana chce presadiť dojčenie v trojhodinových intervaloch. Stravovanie podľa potreby znamená, že dieťa nakŕmite, keď je hladné alebo keď si myslíte, že má hlad; a to podľa vonkajších príznakov (príznaky hladu môžu byť napríklad prejavy nespokojnosti, plač alebo sucho v ústach). Dojčenie v pravidelných intervaloch znamená vytvoriť si program, ktorý rozdelí deň do trojhodinových cyklov, kde sa opakuje dojčenie, cvičenie a spánok. Podľa priaznivcov tohto systému si na to deti čoskoro zvyknú. Po čase sa môžu dva cykly nočnej fázy spojiť do jedného cyklu, čo znamená, že sa môže vynechať jedno kŕmenie.

Nechceme rozhodovať o tom, kto má pravdu, najmä preto, že to nie je jednoznačné. Obidva typy kŕmenia majú svoje výhody a nevýhody. Najlepšie je, ak sa rozhodnete podľa seba, čo je pre vás a vaše dieťatko najvýhodnejšie.

4. Masáž pred dojčením!

Pre vaše dieťa bude tiež jednoduchšie sať materské mlieko a vám prinesie dôkladná masáž prsníkov pred dojčením úľavu.

Správne masážne postupy môžu pomôcť dostať mlieko z mliečnych žliaz do mliečnych kanálikov; ak máte pocit, že ho od posledného kojenia nemáte dostatok. Môže však pomôcť aj v opačnom prípade: ak sú vaše prsia príliš naliate a napnuté. Zanedbaná alebo nesprávne vykonaná masáž často vedie k zablokovaniu mliečnych kanálikov, alebo dokonca k zápalu prsníka.

5. Dieťa bolí bruško - príčiny a techniky nápravy

Najbežnejšou príčinou bolesti bruška u detí sú nahromadené plyny. Drobný tráviaci systém je stále nedostatočne rozvinutý, takže materské mlieko často nie je správne strávené. To spôsobuje, že bublinky plynov v črevách dieťaťa spôsobujú pocit napätia, nadúvania a bolesti. Je tiež bežné, že dieťa hltavo pije a prehĺta príliš veľa vzduchu.

Jedným z možných riešení je venovať pozornosť tomu, čo jete, pretože existujú potraviny, ktoré môžu prostredníctvom materského mlieka spôsobiť dieťaťu nadúvanie. Keď už problém nastal, môžete vyskúšať niektoré z najlepších techník na odstránenie vzduchu z bruška dieťaťa:

  1. Dieťa držte tak, aby malo hlavu nad vaším ramenom, kolená mu pritlačte pod brucho, pritom sa s ním prechádzajte a jemne mu dlaňou rytmicky jemne poklepkávajte chrbát alebo zadoček 
  2. Opatrne si položte dieťa na rameno tak, aby sa vaše rameno a jeho bruško dotýkali, pritom ho držte za zadoček a nožičky a prechádzajte sa s ním. Tlak a rytmický pohyb pomôžu dostať vzduch z bruška dieťaťa buď grgnutím alebo vetrami. 
  3. Dieťa položte na chrbát na prebaľovací pult, potom jemne pritlačte jeho nohy ohnuté v kolenách k bruchu a opatrne ale ráznym pohybom narovnajte nohy. V prípade potreby to opakujte niekoľko minút. Táto technika sa môže použiť najmä na naštartovanie vetrov.
  4. Postupujte rovnako ako vyššie, s tým rozdielom, že kolenami bábätka nepohybujte v rovnej línii, ale nimi krúžte v smere hodinových ručičiek. Táto metóda môže tiež pomôcť naštartovať vetry a stolicu. 
  5. Keď dieťa prebaľujete, pritlačte prstom ku konečníku vlhkú handričku a niekoľkokrát urobte prstom krúživý pohyb. Táto stimulácia v mnohých prípadoch tiež pomáha pri problémoch so zastavenými vetrami.
  6. Metóda našich starých mám so zohriatou pokrievkou tiež dobre funguje. Horúcu pokrievku zabalenú do kuchynskej utierky alebo uteráka položili na boľavé bruško dieťaťa. Moderným ekvivalentom tejto metódy je vyhrievací vankúš, ktorý sa dá kúpiť v lekárňach, či drogériách.
  7. Ako posledná možnosť sa môže použiť trochu drastickejšia metóda, pri ktorej sa do konečníka vloží špeciálna rúrka alebo teplomer.
  8. Existujú rôzne perorálne prípravky proti väčším vzduchovým bublinám, ktoré ich odbúrajú na menšie, ktoré potom môžu ľahšie unikať.

Veľkou výhodou UKKO Čaju na podporu dojčenia je to, že neobsahuje fenikel, ktorý u mnohých detí spôsobuje bolesti brucha, takže sa tohto javu nemusíte obávať. Je tiež dôležité, že účinné látky čaju upokojujú dieťa, vďaka čomu nebude jesť tak hltavo a s veľkou pravdepodobnosťou sa do jeho bruška dostane menej vzduchových bubliniek. 

6. Výživa - čo môžete jesť a čo nie

Na túto tému môžete počuť veľa „dobrých rád“ zo všetkých strán. Čo by sa nemalo jesť, čo nadúva dieťa a z čoho ho bude bolieť  bruško. Napríklad jedným z takýchto rozšírených názorov je, že konzumácia potravín začínajúcich písmenom K je počas dojčenia zakázaná.

Je pravda, že konzumácia určitých potravín prostredníctvom materského mlieka môže spôsobiť u dieťaťa nadúvanie, ale to môže závisieť tiež od odolnosti jednotlivca. Zoznam „zakázaných“ potravín je na druhej strane taký dlhý, že dojčiaca matka môže mať ľahko pocit, že musí byť o chlebe a vode. Počas dojčenia je však dôležitejšia ako kedykoľvek predtým pestrá strava bohatá na vitamíny a mikroživiny.

Preto vám odporúčame, aby ste neposlúchli všetky klebety, radšej experimentujte. Neváhajte a vyskúšajte aj potraviny z čiernej listiny. Na začiatok si doprajte iba menšie množstvo, buďte veľmi opatrná. Sledujte, ako vaše dieťa reaguje a ak nie sú žiadne známky nadúvania alebo bolesti bruška, môžete si tieto potraviny pokojne dopriať. Musíte teda vynechať iba potraviny, ktoré v “teste” skutočne zlyhali.

Kategórie
Najnovšie príspevky