Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
smoothie

Recept na 3 zdravé (nielen) jesenné smoothie

Zdravé recepty
05.08.2022
696

Leto pomaly končí, prichádzajú chladnejšie mesiace, no organizmus aj v tomto období potrebuje prísun vitamínov a minerálnych látok, aby mohol zdravo fungovať. Nechajte sa uniesť príchuťami jesene a pripravte si zdravé a lahodné jesenné smoothie plné energie, výživných látok.  

Pozbierali sme pre vás na začiatok tri recepty, aby ste dostali chuť a motiváciu k ich príprave nielen na jeseň, ale hoci aj po celý rok. 

1. Tekvicovo-jablkový zázrak

Nikdy by ani len nenapadlo, že tekvica na pečenie a jablko môžu tvoriť fantastickú kombináciu pre smoothie, však? A pritom je to pravda. Navyše, obidve disponujú bohatým obsahom vitamínov, takže dokonale naštartujú deň. Nápoj z nich pripravený je teda vhodný na raňajky, pretože dlhodobo dodáva energiu.

Tekvica na pečenie má vysoký obsah beta-karoténu, vitamínu A, horčíka a antioxidantov. Čo sa jablka týka, každý pozná anglické príslovie “Jedno jablko denne nahradí lekára”. A to hlavne vďaka obsahu vitamínov, vápnika, horčíka, draslíka a pektínom. Na Slovensku sa skonzumuje v priemere 25 kg jabĺk ročne na osobu, to znamená, že toto ovocie je zatiaľ na poprednom mieste v rebríčku obľúbených ovocí.

Prísady:

(pozn.: smelo experimentujte, pretože nie každému môže vyhovovať v recepte uvedený pomer)

Postup prípravy:

Veľmi jednoduchý! Všetky prísady vložte do mixéra a mixujte približne 30 sekúnd. Vysledkom má byť hladká a jemná textúra. Hotové smoothie môžete konzumovať okamžite.

Niekoľko drobných rád, než sa do prípravy pustíte:

Pokiaľ chcete, môžete namiesto jablka použiť aj hrušku. Malá zmena, veľký pôžitok.

Z uvedeného množstva ingrediencií pripravíte dve dávky. Jedna dávka obsahuje približne 200 kalórií a 30-35 g uhľohydrátov; okrem toho je bohatá aj na vlákniny, bielkoviny a sodík.

2. Jesenný zelený koktejl

Mimoriadne lahodná superzdravý nápoj jemne zelenkavej farby. Jeho príprava nezaberie viac ako 5 minút. Navyše, ide o vynikajúci spôsob ako naštartovať svoj deň. Je ideálnym riešením hlavne v pondelňajšie rána, kedy je sily a nálady ešte pomenej, motivácia je však potrebná.

Prísady:

Postup prípravy:

Kešu oriešky a mandle namočte do vody na 8-24 hodín. Následne ich z vody vyberte, opláchnite a nechajte sušiť. Usušené plody zalejte 1 l vody a mixujte dovtedy, kým mlieko nebude mať hladnú konzistenciu. Budete potrebovať asi 3 minúty. Hotové mlieko dôkladne sceďte pomocou špeciálneho sáčku na cedenie.

Takto pripravené domáce mlieko pridajte spolu s ostatnými prísadami do mixéra a dôkladne spracujte. Výsledný nápoj musí mať hladkú, krémovú konzistenciu.

Prajeme vám ku konzumácii pevné zdravie!

3. Protizápalový koktejl z čučoriedok

Na záver sme si nechali ten najjednoduchší recept, ktorý si obľúbi určite nejeden z vás. S konzumáciou však narábajte opatrne, pretože obsahuje nejaké kalórie.

Prísady:

Postup prípravy:

Domáce orechové mlieko: Namočte 100 g orechov do malého množstva vody (postup ako v recepte č. 2), 8-12 hodín nechajte stáť. Následne ich z vody vyberte, opláchnite a nechajte sušiť. Usušené orechy zmixujte v 1 l vody a dôkladne sceďte pomocou špeciálneho sáčku na cedenie.

Domáce orechové mlieko mixujte spolu s ostatnými prísadami dovtedy, kým nedostanete hladkú a krémovú konzistenciu.

Pripravené smoothie konzumujte ešte čerstvé, pretože tak je to to pravé.

Pokiaľ ste recepty vyskúšali, dajte nám vedieť, ktorý vám chutil najviac! 

Pevne veríme, že všetky!

Kategórie
Najnovšie príspevky