Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
prostata

4 jednoduché tipy, pokiaľ vás trápi prostata

Prostata
04.08.2022
937

Chcete počuť názov hororového príbehu pozostávajúceho z dvoch slov? Prostata…problémy.

Čo je prostata? 

Pokiaľ by sme oslovili 10 mužov, či vedia čo je vlastne prostata a či by chceli vysvetlenie o tom, na čo slúži tento pohlavný orgán, asi by iba krútili hlavou.

“Samozrejme, že viem!” - táto odpoveď neukrýva naoko prejavujúcu sa pýchu, ale odmietavý postoj vyvierajúci z pocitu hanby. V skutočnosti totiž iba malé percento mužského pokolenia pozná odpoveď na túto otázku.

Prostata je vlastne žľaza nachádzajúca sa pod močovým mechúrom, obopínajúca močovod na dĺžke približne 3 centimetre. Akú má tento orgán veľkosť? Jedná sa o veľkosť približne orecha, alebo gaštanu, no vplyvom pohlavných hormónov neustále rastie. Približne do veku 70 rokov u mužov narastie do veľkosti citrónu. Určite máte doma jeden citrón, uchopte ho do ruky a sami uvidíte, aký je to rozdiel oproti napríklad gaštanu. Zväčšenie prostaty je v normálnom prípade výsledkom hormonálnych zmien, alebo veku, to však neznamená, že nemusíme robiť nič proti prípadným komplikáciám, alebo malígnemu zväčšeniu.  

Hlavnou funkciou prostaty je produkcia prostatického sekrétu, ktorý je tekutinou bohatou na bielkoviny a minerálne látky a predstavuje 25% ejakulátu. Tento orgán okrem toho reguluje prúdenie moču, resp. jej stiahnutie spomaľuje a zastavuje tento prúd.

Čo sa stane, ak je prostata zväčšená? Zväčšenie orgánu má negatívny vplyv na kvalitu života, pretože vtedy tlačí na horný úsek močovodu a znižuje jeho priechodnosť. Vtedy môžu muži pozorovať problémy pri močení, ako napríklad prerušovaný prúd moču - niekedy sprevádzaný bolesťou, čo je nanajvýš nepríjemný pocit. 

Pozrime sa na to, čo možno robiť proti týmto príznakom

#1. Pite čo najviac vody (alebo čaju)

Nespomíname to prvý, ale ani poslednýkrát: dostatočný príjem tekutín je nevyhnutný pre správne fungovanie organizmu. Viac ako 50% vášho tela tvorí voda; to zabezpečuje správne zloženie krvi a krvný obeh, okrem toho zohráva úlohu pri činnosti kĺbov a vyplavení odpadových látok; taktiež pomáha udržiavať rovnomernú vnútornú teplotu.

Organizmus človeka potrebuje očakávaný príjem a výdaj tekutín, bez toho totiž stráca hodnotné živiny, znižuje sa celkový výkon. Dehydratácia je sprevádzaná bolesťami hlavy a únavou, v dlhodobom horizonte môže mať vo vážnejších prípadoch aj smrteľné následky.

Denne je potreba vypiť aspoň 2,5-3 litre tekutín (10 kg telesnej hmotnosti 4 dcl), a prevažná väčšina tohto množstva by mala byť čistá voda (75-80%). Dovolený a aj odporúčaný je čaj, no na zozname zakázaných nájdete napríklad kávu, alkohol a mimoriadne obľúbené sladené nápoje.

Správny príjem tekutín je v prípade problémov s prostatou dôležitý aj z toho dôvodu, že viac ako polovicu tohto množstva vylúčime počas dňa prostredníctvom moču. Výsledkom zvýšeného množstva prijatých tekutín je to, že sa moč môže vylúčiť väčším tlakom, silnejším prúdom, takže sa aj močový mechúr vie dostatočne vyprázdniť.

Konzumácia Čajovej zmesi na prostatu je účinná nielen z dôvodu, že jej zložky zabraňujú premnoženiu patogénov spôsobujúcich zápal prostaty, ale aj preto, lebo vďaka lahodnému čaju môžete vniesť zmenu do príjmu tekutín počas dňa. Zvýšeným množstvom moču môžete zase udržiavať čistotu močových ciest a obličiek, takže nemusíte mať obavy z premnoženia patogénov prítomných v stagnujúcom moči.

#2. Hýbte sa pravidelne

Opäť rady, ktoré majú svoju dôležitosť nielen v súvislosti s problémami s prostatou, ale platia pre všetky životné situácie. Pravidelný pohyb je jedným zo základov zdravého životného štýlu.

Najmä pokiaľ vykonávate sedavú prácu, alebo prácu s minimálnym alebo malým vynaložením fyzickej námahy. V takýchto prípadoch určite zaraďte do denného režimu každé 1-2 hodiny 10-15 minútovú prechádzku alebo strečing. Je to totiž mimoriadne dobré pre krvný obeh; a dobrý krvný obeh je samozrejme dôležitý pre udržanie zdravej prostaty.

Okrem toho sa aspoň 3-krát týždenne venujte dlhšiemu, komplexnejšiemu cvičeniu (hovoríme tomu tréning). Niektorým činnostiam sa vyhýbajte, alebo ich vykonávajte len s vhodným náčiním. Máme na mysli jazdu na bicykli, ktorá z dlhodobého hľadiska nie je pre prostatu dobrá, keďže sedlo vyvíja tlak nie práve na najlepšom mieste; do tejto kategórie sa dá okrem toho zaradiť aj kajak a kanoistika kvôli dlhodobému sedeniu.

#3. Dbajte na častý a zodpovedný sex

Možno si myslíte, že to netreba dvakrát hovoriť, ale žiaľ, jedným z dôsledkov problémov s prostatou je práve pokles sexuálneho apetítu, ktorý tomu bráni. Práve preto si mnohí spájajú toto ochorenie s pocitom hanby, a aj preto nevyhľadajú lekára včas so svojimi ťažkosťami. Nanajvýš vtedy, keď už je neskoro.

Mali by ste vedieť, že sekrét produkovaný prostatou sa vylučuje ejakuláciou a neustále sa znova tvorí. Pokiaľ sa podarí tento sekrét pravidelne (3-4x týždenne) vyprázdňovať, ťažšie sa množia patogény v prostate a tým sa znižuje riziko vzniku vážnejšieho problému.

Nie náhodou neustále upozorňujeme na dôležitosť zodpovedného sexuálneho života; a zodpovedná časť je podčiarknutá preto, lebo jednou z komplikácií sexuálne prenosných patogénov môže byť dlhotrvajúca prostatitída, teda zápal prostaty. Tieto patogény sa môžu ľahšie usadiť v hubovitej štruktúre prostaty a spôsobiť tam nielen zápal, ale je veľmi ťažké dostať ich odtiaľ. Aj preto hovoríme, že je vhodné sa chrániť (nie v prípade stáleho partnera, ale napríklad aj v mladšom veku, keď človek môže chytiť tieto infekcie rovnako).

Dámy, pokiaľ náhodou čítate tento článok (lebo napríklad máte obavy o zdravie svojho partnera), tak by ste mali vedieť, že môžete byť prenášačom aj vy, a hoci nemáte príznaky, môžete preniesť patogény na svojho partnera.

#4. Dohliadajte na pravidelné vyšetrenie prostaty

A zabudnite na presvedčenia, že je to trápne a nepotrebné.

Na jednej strane dávať pozor na svoje zdravie nie je trápne! Na druhej strane včas diagnostikované zmeny možno takmer úplne a bez vážnejších následkov liečiť. Nebezpečenstvo predstavujú vždy problémy, ktoré boli odhalené a liečené neskoro.

Z tohto dôvodu by ste mali každoročne absolvovať preventívne vyšetrenie, a to od dovŕšenia veku 40 rokov. Prostredníctvom fyzického vyšetrenia možno včas odhaliť vážne zmeny na prostate.

A tým sme sa dostali na koniec nášho neformálneho zoznamu: začnite s dodržiavaním týchto 4 tipov a už tým môžete urobiť veľa pre svoje zdravie. Taktiež odporúčame konzumáciu Čajovej zmesi na prostatu, ktorú po objednaní obdržíte v diskrétnom balení a ktorá, i napriek tomu, že nejde o liek, účinne pomáha zmierniť nepríjemné príznaky.

Kategórie
Najnovšie príspevky