Všetko o refluxe

[Káva + reflux] Naozaj si nemôžem dať ani jednu silnú kávu?

04.07.2019 10:00
Tibor Sipos


"Prečo nemôžem piť kávu, ak mám diagnostikovaný reflux? mnohí si kladú túto otázku a argument je na mieste. Spolu s chorobou, človek zvyčajne dostane len chabý zoznam zakázaných vecí od svojho lekára, ale jeho zdôvodnenie len zriedka. Práve preto je už na čase dostať sa na koreň veci a zodpovedať otázku, ktorá sa týka a zaujíma mnohých zainteresovaných:  je, alebo nie je dovolené piť kávu, keď nás trápi reflux? Začnime od základov!

Účinok kofeínu

Je všeobecne známe, že káva obsahuje kofeín, ktorý, samozrejme, ľudí rozdeľuje na dve skupiny. Niektorí si myslia, že je to diablovo dielo (prevažne vďaka energetickým nápojom), iní ho považujú za životabudič.

Málokto však vie, že asi 80 percent populácie konzumuje aktívnu zložku kofeínu každý deň (v nejakej forme) a každý rok vypijeme približne 800 miliárd šálok kávy. Kofeín sa ale nachádza okrem iného v čokoláde, nealkoholických sýtených nápojoch, zmrzline, niektorých liekoch proti bolesti a slnečnicových semienkach.

Pravdepodobne jeho účinky na ľudský organizmus sú vám dobre známe:

  • nabudí a zlepšuje fyzickú odolnosť
  • stimuluje činnosť srdca
  • zrýchľuje pulz a zvyšuje krvný tlak
  • zrýchľuje metabolizmus
  • zlepšuje myslenie a mentálne funkcie

V prípade pravidelnej konzumácie si ale telo vyvíja toleranciu voči účinkom kofeínu, čo znamená, že po nejakom čase sa po konzumácii rovnakého množstva kofeínu vyššie uvedené účinky objavujú len v miernej forme.

Ale prejdime k refluxu. Výskum ukázal, že kofeín ako aktívna zložka môže spúšťať symptómy ochorenia, pretože uvoľňuje zvierač žalúdka, ktorý za normálnych podmienok spolu s bránicou zabezpečuje otváranie a zatváranie medzi pažerákom a žalúdkom.

Ak sa uvoľňovanie zvierača stáva častým, žalúdočná kyselina bude prúdiť ľahšie späť do pažeráka. Táto skutočnosť, je hlavnou príčinou symptómov refluxu.

Od čoho závisí obsah kofeínu v káve?

Obsah kofeínu v káve ovplyvňujú nasledovné kritériá:

  • z akých kávových zŕn bol vyrobený koncový produkt
  • akým pražením sa káva spracovala
  • aká je káva sama o sebe (espresso, instantná, bezkofeinová atď.)
  • aké množstvo z nej vypijete

 

Existujú dva druhy kávy - arabica a robusta. Obsah kofeínu v káve arabica je 1,2-1,8 percent a v robuste to je 2,4 - 2,7 percent. Okrem toho je dôležitá aj kvalita kávy. Nie je napríklad jedno, či sa rozprávame o kávovej zmesi, a zároveň nie je jedno odkiaľ pochádzajú kávové zrná. Bežným problémom je, že mletá káva je zmiešaná s pochybnou kávou, často s praženým zrnom, čo obmedzuje ľudí s intoleranciou na lepok.

Praženie je kľúčom k dobrej káve, uvoľňuje sa ale počas neho kofeín a kyslosť sa znižuje (toto bude dôležité neskôr). Mnohí ľudia to nevedia, ale čím dlhšie sú kávové zrná pražené, tým nižší bude ich obsah kofeínu. Okrem toho môže byť káva spracovaná aj s inými materiálmi, ako je napr. olej, alebo dokonca sa používajú aj leštidlá, aby boli kávové zrná čo najatraktívnejšie. To je rovnaký problém ako skutočnosť, že v káve môžu byť zvyšky rastlinných pesticídov.

Kofeín je vo vode rozpustná látka, takže potrebuje čas na to, aby sa rozpustila. Čím dlhšie je káva namočená v horúcej vode, tým vyšší bude obsah kofeínu v nápoji. Preto existuje rozdiel medzi rýchlo vareným espressom a kávou s dlhým varením (30 mg až 50 mg na šálku v porovnaní so 75 mg až 130 mg na šálku). To taktiež znamená, že talianske espresso obsahuje menej kofeínu ako dlhá káva Američanov. Mysleli by ste si to?

Ďalší problém je obsah trieslovín v káve

V prípade kávy je otázny nie len obsah kofeínu. Pravdepodobne dôležitejší ako kofeín je obsah trieslovín v žalúdočnej kyseline prítomnej v sliznici (vnútorná stena pažeráka) a takzvaná kontaktná doba.

 

Čo pod tým myslíme? Keďže káva obsahuje veľa kyseliny, má negatívny vplyv na podráždený pažerák pacienta s refluxom, kým sa dostane cezeň do žalúdka. To znamená, že môže zvýšiť typické príznaky refluxu, ako je pálenie hrudníka, kašeľ alebo ťažkosti s prehĺtaním. To to po vypití kávy s vysokým obsahom kyseliny človek s refluxom cíti prakticky okamžite.

 

Obsah trieslovín v káve je obzvlášť problematický v prípade pokročilejšieho štádia refluxu, keď je sliznica pažeráka tiež podráždená žieravým účinkom kyseliny. To znamená, že vaše možnosti nezávisia len od toho, aký druh kávy je pre vás vhodný (pozri nasledujúci odsek), ale aj od štádia vašej choroby.

 

Preto je cieľom práve to, aby ste pili kávu s nízkym obsahom trieslovín. Takou je vysokokvalitná káva z neleštených kávových zŕn, v ktorých je pomer arabica k robuste (maximum) 80 percent :20 percent. Najlepšie je pripraviť ju pomocou vysokotlakového kávovaru, aby sa dosiahol najnižší obsah kyseliny trieslovej.

Záver [môže sa alebo nemôže sa piť káva]

Všetci sme iní, tak isto aj prejavy refluxu sú pre každého odlišné a tiež sa líšime v tom, koľko a akú kávu konzumujeme. Je preto ťažké mať jasný a jednotný pohľad na vzťah medzi kávou a refluxom.

Myslím si, že dobrá káva, pripravená správne, nie je v žiadnom prípade diablovo dielo, samozrejme ak je konzumovaná s mierou. Každý však musí sám na sebe zistiť, aké účinky má káva na jeho reflux.

Ak sa vaše príznaky refluxu zintenzívnia po konzumácii kávy, je najlepšie prestať ju piť, kým sa znova neobnoví zdravie sliznice pažeráka. Zdravie podráždeného pažeráka môže byť obnovené venovaním pozornosti výžive, životnému štýlu a pravidelnej konzumácii čajovej zmesi na zmiernenie refluxu.

To, za aký čas sa tento stav dá dosiahnuť, sa líši od človeka k človeku, ale na základe skúseností našich zákazníkov s čajom na reflux, príznaky podráždeného pažeráka zmiznú priemerne do jedného mesiaca.

Preto odporúčam našim zákazníkom čaju na reflux, že môžu znovu začať piť kvalitnú kávu s nízkym obsahom trieslovín, keď sa ich príznaky refluxu (pocit pálenia v hrudi, kašeľ, ťažkosti s prehĺtaním) vytratili. V tomto čase sa v pažeráku vytvorila ochranná vrstva a zdravie pažeráka sa obnovilo alebo výrazne zlepšilo vďaka protizápalovým, dezinfekčným zložkám v čaji.

A čo čaj?

Určite ste aj vy čítali, že aj čaj obsahuje kofeín, takže otázka, či ho môžete teraz piť alebo nie, je jednoznačne na mieste. Je situácia natoľko zložitá ako s kávou?

Začnime s najdôležitejšou vecou: kofeín v čaji (hovoríme o listoch čajovníka) sa nazýva teín a absorbuje sa vo vašom tele inak ako kávový kofeín; stimulujúci účinok sa dostavuje neskôr, no na oplátku pôsobí dlhšie.

Najviac kofeínu je v čiernom čaji, najmenej kofeínu obsahuje zelený čaj, ale jednou z najväčších výhod je, že absorbovanie kofeínu je rovnomerné a s dlhším trvaním.

Ako si čaj pripraviť?

Aj pre čaj platí, že čím dlhšie sú čajové lístky vo vode, tým viac kofeínu a kyseliny trieslovej bude hotový nápoj obsahovať. Väčšina ľudí si čaje s vysokým obsahom trieslovín pripravuje nesprávne, takže stojí za to spomenúť pár užitočných rád.

Čierny, biely, červený (nie je však reč o rooibose, ten nepochádza z listov čajovníka, ale „z aspalathus linearis“ čiže „čajovca kapského") a zelený čaj by nemali byť luhovan po dlhšiu dobu (15 minút).

Číňania - ktorí sa rozumejú tomu, ako robiť čaj - robia nasledovné:

  1. Do približne 1-litrovej filtračnej kanvice vložia 1 až 1,5 čajovej lyžičky čaju a následne zalejú horúcou vodou.
  2. Ale takmer okamžite, po 1-2 sekundách, túto prvú várku vody zlejú z listov.
  3. Potom prichádza druhá časť horúcej vody v ktorej sa čaj lúhuje po dobu 10 sekúnd, po ktorých si nalejú konečný výsledok do pohára.
  4. Čajovníkové listy sa môžu variť 2-3 krát, takže ho možno znovu použiť.

 

Konečný výsledok: čaj bude chutný, ale nebude obsahovať kyselinu trieslovú a nebude mať ani horkú chuť. Takto nie je potrebné pridávať med alebo cukor, aby bol čaj chutný a pitný.

Je potrebné dodať, že tento spôsob sa pri bylinných zmesiach, ako napríklad pri čaji na reflux, ktorý obsahuje rôzne bylinné prísady, nepoužíva, pretože pri nich je cieľom extrahovať aktívne zložky obsiahnuté v bylinách.

Na záver jedna dôležitá informácia o čaji a refluxe: niektoré bylinky, ako je napríklad ibištek (ktorý mnohí ľudia používajú na zafarbenie a dochutenie čaju) alebo aj mäta prieporná (mäta) môžu spôsobiť príznaky refluxu, takže si vždy pri kúpe čaju najprv prečítajte jeho zloženie a až potom kupujte. My práve preto preferujeme sypané čaje, tu nie je žiadnym tajomstvom čo čaj obsahuje, na rozdiel od čajov vo filtroch.

Pri výbere ingrediencií na čajovú zmes proti refluxu sa preto zameriavame nielen na jej ingrediencie, ale aj na ich súčinnosť, aby konečný výsledok mohol účinne bojovať s daným problémom.

WebShop System