Všetko o refluxe

5 zelených kamarátov refluxu

04.07.2019 16:59
Tibor Sipos


Neprejedajte sa a vyhýbajte sa nasledujúcim jedlám, nápojom...“ - po vypočutí desivej diagnózy dostaneme zoznam, takmer nekonečný o tom, čo je v zásade zakázané konzumovať.

 

Keďže reflux zhoršujú, treba sa im oblúkom vyhnúť:

  • všetko, čo je príliš korenisté alebo štipľavé (najmä čierne korenie a červená paprika, pretože ďalej dráždia sliznicu pažeráka)
  • na oleji smažené jedlá (od vyprážaného mäsa po hranolčeky)
  • mäso s vysokým obsahom tuku (hovädzie mäso, ošípané, jahňacie mäso, a zatiaľ zbohom mastná kuchyňa!)
  • mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku (mlieko je v každom prípade tabu, pretože sa jeho trávením zvyšuje produkcia žalúdočnej kyseliny)
  • čokoláda (okrem kvalitnej čokolády s minimálne 75 percentným obsahom kakaa)
  • citrusové plody a drobné semená (ktoré pôsobia dráždivo pre refluxný pažerák, kvôli ich obsahu kyselín)
  • paradajka (dovidenia, talianska kuchyňa!)
  • sýtené nealkoholické nápoje
  • alkoholické nápoje
  • nápoje obsahujúce kofeín (maj sa, káva!)
  • a čokoľvek mentolové

V poriadku. „Tak čo teda jesť?"

Jedným z najväčších obáv pacientov trpiacich refluxom je pocit, že nemôžu nič jesť a že ich život je odteraz iba zriekaním sa všetkého dobrého. Chceli by sme to teraz s cťou vyvrátiť!

Tu je napríklad päť zelenín, ktoré môžete pokojne jesť, a nemusíte sa báť nudných receptov. Z týchto pochúťok si môžete urobiť božské nápoje, ku ktorým vám teraz dávame zopár tipov.

"1. Uhorka

Uhorky patria medzi zeleninu, ktorej pravidelná konzumácia môže udržať žalúdočnú kyselinu pod kontrolou. Uhorka obsahuje nielen antioxidanty, ale aj proteázy, ktoré na jednej strane pomáhajú rozkladať potraviny bohaté na bielkoviny a na druhej strane čistia črevá od patogénov.

Okrem toho, je to zelenina chudobná na kalórie (12 kalórií na 100 gramov), na druhej strane je ale bohatá na vitamíny a minerálne látky, a má vysoký obsah vody vďaka čomu výborne hasí smäd.

Avšak, väčšina vitamínov je obsiahnutá v šupke uhorky, takže si ju dôkladne umyte a použite na šalát, smoothie alebo shake, pretože vďaka alkalizačným účinkom práve šupka neutralizuje žalúdočné kyseliny.

Môžete použiť uhorky na smoothie v kombinácií s kelom, hruškou, koriandrom a zázvorom (ale z neho len málo, pretože zázvor môže dráždiť pažerák). Buďte kreatívni, nebojte sa experimentovať, vytvorte si ten najvhodnejší recept.

"2. Špenát

Je pravda, že je veľmi chutný ako prívarok alebo polievka, ale my radšej odporúčame surový špenát, pretože ten neutralizuje škodlivé účinky kyslých potravín a pomáha udržiavať zdravú rovnováhu pH.

A s mixérom môžete z neho rýchlo pripraviť lahodný energetický nápoj, zmiešajte ho s banánmi, hruškami alebo marhuľami; nakoniec stačí, pridať trochu vody a citrónovej šťavy na dochutenie, a osviežujúci nápoj je pripravený. Skutočná letná energetická bomba.

Je tiež dôležité vedieť, že i keď je špenát bohatý na antioxidanty, enzýmy, proteín-tvoriace aminokyseliny, vitamín K a fytotropné látky, v prípade refluxu, by sa mal konzumovať jedine v surovom stave, pretože pri varení sa z neho uvoľňujú kyseliny.

Ochutnajte toto (zmiešajte nasledujúce):

  • 2 šálky špenátu
  • banán
  • 1-2 červené jablká
  • 2 dl vody (alebo čaj na reflux)
  • trochu kurkumy
  • trochu citrónovej šťavy (S citrónovou šťavou treba narábať opatrne, pretože môže dráždiť pažerák! Konzumáciu citrusov odporúčam len tým, ktorí aspoň jeden mesiac užívajú čaj na reflux a ich pocit pálenia v hrudi a kašeľ prestali.)

 3. Brokolica

Deti by pri brokolici najradšej ušli zo sveta, pritom brokolica - správne pripravená - je vzrušujúca a chutná príloha, ktorá je v prvom rade zdravá. Nie je náhoda, že scenár matky bojujúcej s dieťaťom o brokolicu sa odohral v mnohých filmoch.

Jednou z najväčších výhod brokolice je, že je plná probiotík, t.j, „dobrých baktérií", ktoré pomáhajú obnoviť harmóniu črevnej flóry. Áno, toto je to probiotikum, ktoré vídavate v reklamách, a je na to dobrý dôvod (a tým je zdravie hrubého čreva). Ak vás trápi reflux, budete ju milovať, pretože bráni šíreniu „zlých baktérií“, takže šanca, že ochorie zvierač medzi žalúdkom a pažerákom sa znižuje.

Okrem toho brokolica posilňuje imunitný systém, dvíha rukavicu do boja proti cukrovke, znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a obsahuje dôležité vitamíny a minerály. Malá zaujímavosť: brokolica je zelenina, ktorá má najviac vitamínu C.

Zelené smoothie netvarujete len postavu, ale tiež napomáha metabolizmu a tráveniu.

Ochutnajte toto (zmiešajte ich podľa chuti):

 Vyskúšajte rôzne množstvá uvedených zelenín a nájdite kombináciu, ktorá vám chutí najviac.

4. Reďkovka

Reďkovka je vynikajúci liek proti refluxu, ktorý je rovnako zdravý a chutný ako vyššie uvedené zeleniny, a okrem iného má tiež nízky obsah kalórií. Aj keď jej dávame prednosť na raňajky ako „prílohu“, s malou tvorivosťou, z nej môžeme vyčarovať božské smoothie, ktorého konzumácia je prospešná pre črevá. Plus obsahuje dôležité vitamíny A.

Tajomstvo a sila reďkovky spočíva v obsahu rastlinného horčičného oleja, ktorý znižuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, ale tá istá zložka môže dráždiť sliznicu, takže ju konzumujte len vtedy, keď sa obnoví zdravie sliznice pažeráka. Vyskúšajte to, a ak sa neobjavia príznaky refluxu, tak ju vyslovene odporúčam, najmä pri konzumácii čaju na reflux.

5. Kel kučeravý

Kel je alkalická potravina bohatá na vitamíny K a C, vápnik a antioxidanty. Obsahuje tiež veľké množstvo bielkovín a je preto vynikajúcou alternatívou namiesto živočíšnych proteínov. Experti o nej hovoria, že je to superpotravina, ktorá má blahodarný vplyv na telo.

Nasledujúci recept je dokonalou kombináciou vyššie uvedenej zeleniny, takže s ňou experimentujte smelo:

  • hrsť špenátu
  • 3-4 ružičky brokolice
  • 1 list kelu
  • polovica uhorky
  • reďkovka (lúpaná)
  • UKKO čaj na reflux
  • trochu pomaranča (na dochutenie)

Plus tajnou zeleninou proti refluxu môže byť avokádo, ktoré je ideálnou zložkou v smoothie, a navyše môže byť aj božským základom krémov. Vyskúšajte vyššie uvedené a ak máte vlastné skúsenosti, pokojne nám ich napíšte.

Oplatí sa vedieť...

... že spotreba niektorých z vyššie uvedených zelenín (a ovocia) sa ľudom s refluxom vo všeobecnosti neodporúča, napriek tomu, že sa počas výskumov ukázali ako prospešné v boji proti refluxu, pretože pôsobia alkalizujúco na žalúdok (t.j. znižujú množstvo kyseliny v žalúdku) a pomáhajú tráveniu.

Napríklad reďkovky, citróny, pomaranče a iné citrusové plody sú takzvané kontaktné potraviny, ktoré majú veľmi dobrý účinok na žalúdok (takže sú vhodné na reflux), ale môžu ďalej zhoršovať stav podráždeného pažeráka a tým aj súvisiace symptómy (napr. pálenie, kašeľ). Takže nie sú vhodné pri refluxe:).

Stručne povedané: Ak sa už dostali dole, urobia dobre, ale kým sa tam dostanú, môžu veci zhoršiť. Riešením je vyliečenie pažeráka, a potom môžete konzumovať aj kontaktné potraviny.

Konzumáciu kontaktných potravín odporúčam predovšetkým tým užívateľom čaju Reflux, ktorí čaj pravidelne pijú aspoň mesiac. Na základe skúsenosti vieme, že vďaka protizápalovému a antiseptickému účinku ochrannej vrstvy tvorenej aktívnymi zložkami čaju sa zdravie pažeráka zvyčajne obnovuje počas tejto doby.

Mimochodom, to, aký účinok majú jednotlivé potraviny, sa môže líšiť od človeka k človeku (pretože každý človek a každý stav je iný), preto je najlepším riešením, ak budete trochu experimentovať a pokiaľ vám nebudú spôsobovať problémy, môžete ich konzumovať s mierou.

WebShop System