Blog

Recept na chladivý ľadový čaj k čajovým zmesiam UKKO

30.06.2020 11:39
Tibor Sipos

Hrnček čerstvo uvareného horúceho čaju vie byť veľmi príťažlivý v zime, človek sa nevie dočkať, až mu horúci nápoj prenikne telom aj dušou. Je však celkom pochopiteľné, ak v teplom počasí netúžime po takomto zážitku.

Chudnúť ale treba aj v lete, no a reflux a menopauza tiež netrápia len v zime. Mamičky a bábätká zase potrebujú podporu dojčenia aj v lete. Práve preto by som sa chcela podeliť o jednoduchý a rýchly recept na ľadový čaj, aby ste sa ani v lete nemuseli vzdať blahodárnych účinkov čaju UKKO.

Výhodou tohto receptu je, že príprava netrvá dlhšie, ako obyčajne, okamžite si ho môžete vychutnať a napriek tomu neporušíte základné pravidlá prípravy bilinkových čajov. Čaj teda vložíte do vody, ktorá má 80 stupňov na 10-15 minút, lebo tým sa zabezpečí, že sa z čaju uvoľnia vo vode rozpustné vitamíny, minerály a stopové prvky, ako aj arómy a éterické oleje.

Príprava

Budete potrebovať dávku ľadu, takže predtým si pripravte v mrazničke obvyklým spôsobom ľad, z ktorého spotrebujete asi 5-6 kociek k džbánu čaju (1-1,5 litra)

Pripravte si svoj čaj!

  1. Dajte zovrieť vodu a po zovretí ju nechajte pár minút chladnúť, aby sa dosiahla teplota 80 stupňov
  2. K jeden a pol litra čaju použite 3 čajové lyžičky zmesi UKKO, vložte ho do filtra alebo sitka
  3. Do džbánu nalejte 2-3 decilitre vody ochladenej na správnu teplotu, vložte filter alebo sitko s čajom a nechajte vylúhovať 10-15 minút!

Vykúzlite si z horúceho čaju ľadový!

Takže máme horúci čaj, čo je vlastne koncentrát, veď ste použili oveľa menej vody, ako obvykle. Čaj má ešte vždy aspoň 60-70 stupňov, takže ho treba schladiť, aby sa dal okamžite piť a uložiť do chladničky.

Od tohto bodu už budete mať ľahkú úlohu:

  1. Hoďte do džbánu 4-5 kociek ľadu. Ľad sa skoro hneď roztopí a váš čaj vychladol na izbovú teplotu alebo je vlažný!
  2. Pridajte toľko vody ( môže byť studená z vodovodu, vychladená zovretá alebo minerálka ), aby jej bolo približne jeden a pol litra
  3. Pridajte ešte 2-3 kocky ľadu do pohára, dolejte studeného čaju a môžete si vychutnať chladivý ľadový čaj.

Zostatok môžete vložiť do chladničky a neskôr piť ľadový čaj aj bez ľadu.

Tip: Ak do hotového čaju pridáte pár kvapiek citrónu alebo limetky ( ja odporúčam to druhé ), zabránite tým stmavnutiu čaju ( je to proces oxidácie a citrusy obsahujú antioxidanty)

S touto jednoduchou metódou môžete pripraviť ľadový čaj za taký istý čas, ako horúci tak, že v ňom zostanú všetky hodnoty. Okrem toho sú čaje UKKO chutné aj studené, dokonca niekomu chutia takto viac.

Keďže čaj pripravený ako ľadový sa dobre pije, je dôležité spomenúť odporúčanú dennú dávku. Ani v lete nepite z neho viac, ako je doporučené, veď sa jedná o bylinný čaj.

Prajem príjemné, chladivé čajovanie!

 

 

WebShop System