Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
ZA REFLUX SA NETREBA HANBIŤ

Za reflux sa netreba hanbiť

Všetko o refluxe
27.07.2022
2357

Aby sme to napísali zjednodušene a zrozumiteľne: reflux predstavuje zložité ochorenie - stav, pri ktorom obsah kyselinový žalúdka nepostupuje vopred určeným „správnym“ smerom (čiže do zažívacieho traktu), ale naspäť do pažeráka. Sprevádza ho pálivý pocit v pažeráku, v krajných prípadoch sa tento obsah dostane až do ústnej dutiny a zanechá po sebe nepríjemnú, kyslú pachuť.

Táto komplexná choroba predstavuje sprvu iba veľmi nepríjemný stav. V pokročilom štádiu však môže už spôsobiť abnormálne, čiže chorobné zmeny na postihnutých orgánoch a chronický zápal ich sliznice.

Samotný reflux ako jav ešte nie je choroba: bežne sa aj u zdravých osôb stáva, že obsah žalúdka z neznámeho dôvodu jednoducho „nechce poslúchať“. Stáva sa tak hlavne vtedy, ak si doprajeme výdatné, ťažké jedlá, alebo konzumujeme alkohol vo väčšom množstve. Na zozname príčin však figuruje a príliš tesné oblečenie, ktoré sa inak teší veľkej obľube.  O refluxe, ako skutočnej chorobe hovoríme až vtedy, ak sa tieto nepríjemné problémy vyskytujú pravidelne.

Ako často sa vyskytuje reflux?

Podľa dostupných prieskumov, ktoré boli zverejnené, každý druhý človek na Slovensku pociťuje pálenie záhy a žalúdka, či už pravidelne alebo nepravidelne. Podľa iných údajov má skúsenosti s príznakmi refluxu 20-40 % opýtaných respondentov.

O výskyte máme zatiaľ iba odhadované údaje – faktom však ostáva, že počet chorých v celosvetovom meradle z roka na rok rastie. 

Prečo vzniká?
Vymenujme si tie najhlavnejšie príčíny:

Ak si to zhrnieme, príčinou refluxu môže byť vo všeobecnosti moderná životospráva (nepravidelné stravovanie, obezita, príliš veľa liekov, málo pohybu, atď.). Na obranu tých, ktorí preferujú zdravý štýl, môžeme kľudne vyhlásiť, že okrem vyššie vymenovaných príčin existujú aj také, ktoré so životným štýlom nemajú nič spoločné. Ide o dôsledky iných ochorení a stavov.  

Príznaky refluxu:

Príznakov ochorenia je niekoľko, niektoré sú nám dôverne známe, o niektorých sme ani len netušili. Vymenujme si teda tie najčastejšie:

Oplatí sa nebrať to na ľahkú váhu, pretože možné komplikácie refluxu sú nasledovné:

V dnešnej dobe už existujú možnosti liečby refluxu, o tých si však povieme v ďalšom článku.

Je reflux ochorenie za ktoré sa treba hanbiť?

Prezradíme vám, prečo máme iba odhadované údaje o počte ľudí trpiacich refluxom! Nuž preto, lebo väčšina postihnutých sa za reflux jednoducho hanbí. Hanbia sa za to, že si občas nechcene grgnú. Neodvážia prehovoriť v spoločnosti, pretože sa boja, že už majú zápach z úst typický pre reflux. Boja sa usmievať, pretože kyselinový obsah im rozleptal povrch zubov.

Jasné, že nebudú chcieť kdekomu rozprávať o svojich žalúdočných problémoch, nebudú žiadať pomoc… 

Pravdou však je, že za túto chorobu by sme sa nikdy nemali hanbiť.
Reflux nie je trápny. Trápne je, ak proti nemu nepodniknete nič.

Riešenie v istej miere predstavuje aj UKKO Čajová zmes na reflux.

Všetky články zaoberajúce sa problematikou refluxu si môžete prečítať tu.

 

Kategórie
Najnovšie príspevky