Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
Recept na osviežujúci chladivý čaj | UKKO Čaj Blog

Recept na osviežujúci chladivý čaj | UKKO Čaj Blog

Zdravé recepty
01.08.2022
500

Hrnček čerstvo uvareného horúceho čaju vie byť veľmi príťažlivý v zime, človek sa nevie dočkať, až mu horúci nápoj prehreje celé telo aj dušu. Je však celkom pochopiteľné, ak naopak v horúcom letnom počasí zatúžime osviežujúcom zážitku, ktorý ponúka lahodný chladivý čaj.

Chudnúť ale treba aj v lete, no a reflux a menopauza sa tiež neprejavujú iba v zime. Mamičky a bábätká taktiež potrebujú podporu dojčenia aj v lete. Práve preto by sme sa chceli podeliť o jednoduchý a rýchly recept na ľadový čaj, aby ste sa ani v lete nemuseli vzdať blahodárnych účinkov Ukko čajových zmesí.

Príprava

V prvom rade budete potrebovať poriadnu dávku ľadu, takže najskôr si pripravte v mrazničke obvyklým spôsobom ľad, z ktorého následne použijete 10-20 kociek do džbánu s objemom 1-1,5 litra.

Výhodou tohto receptu je, že príprava netrvá dlhšie, ako obyčajne. Môžete si ho vychutnať okamžite a napriek tomu neporušíte ani jedno zo základných pravidiel prípravy bylinkových čajov. Takže čaj budete lúhovať rovnakým spôsobom vo vode, ktorá má 80-90 stupňov, po dobu 10-15 minút. Takto sa zabezpečí, že sa z čaju uvoľnia potrebné, vo vode rozpustné vitamíny, minerálne látky a stopové prvky, ako aj arómy a esenciálne oleje.

Pripravte si svoj čaj!

Dajte zovrieť vodu obvyklým spôsobom a po zovretí ju nechajte pár minút chladnúť, aby sa dosiahla teplota 80 stupňov. Vodu vychladenú na správnu teplotu nalejte do džbánu, ale pozor! Teraz nasleduje finta….

Jednoducho urobte, to, že na lúhovanie obvyklého množstva čaju použijete o niečo menej horúcej vody, ako keď si pripravujete čaj bežne. Príklad: ak chcete 1 liter čaju, použite 8 dcl vody, ak chcete 1,5 litra čaju, použite 1,2 litra vody.

Do filtra alebo sitka pridajte 2 alebo 3 čajové lyžičky zmesi UKKO, vložte ho do vody, následne nechajte lúhovať 10-15 minút. Po uplynutí tejto doby sitko vyberte. 

Vykúzlite z horúceho čaju ľadový!

Takže máme horúci čaj, čo je vlastne koncentrát, veď ste použili oveľa menej vody, ako obvykle. Čaj má ešte vždy aspoň 60-70 stupňov, takže ho treba schladiť. Samozrejme, do chladničky ho vložiť nemôžete. Je potrebné ho teda schladiť na teplotu vhodnú na konzumáciu a aby ste ho mohli dať do chladničky. 

Od tejto chvíle to však už bude jednoduché. Treba iba doplniť chýbajúce množstvo vody pomocou ľadových kociek. Do čaju pridajte toľko ľadu, aby ste dostali požadované množstvo 1-1,5 litra. To predstavuje približne 10-20 kociek ľadu, v závislosti od množstva čaju a veľkosti kociek. Nie sme borci vo fyzike, no zo skúseností už vieme, že lepšie sa ochladí čaj, ak pridáme naraz väčšie množstvo ľadu, ako keď ho pridávame po kockách. 

Následne už iba premiešate hotový nápoj, kocky ľadu sa rýchlo roztopia a nápoj sa schladil približne na izbovú teplotu.

Prvý pohár ľadového čaju dostanete tak, že do nápoja pridáte 2-3 kocky ľadu ešte a lístočky čerstvej mäty. V tom okamihu si už môžete vychutnávať osviežujúci, zároveň však chladivý a zdravý UKKO čaj z liečivých rastlín. Kým si pochutnávate na prvom pohári, džbán so zvyškom nápoja môžete už vložiť do chladničky. Nasledujúca dávka lahodného čaju už bude mať tak tú správnu teplotu. 

S touto jednoduchou metódou môžete pripraviť ľadový čaj za taký istý čas, ako horúci, tak že si udrží všetky hodnoty. Okrem toho sú UKKO čajové zmesi chutné aj studené, dokonca niekomu chutia takto viac.

Keďže čaj pripravený ako ľadový sa dobre pije, je dôležité spomenúť odporúčanú dennú dávku. Ani v lete z neho viac nepite, ako je doporučené, veď sa jedná o bylinný čaj. 

Tip: Ak do hotového čaju pridáte niekoľko kvapiek citrónu alebo limetky, zabránite tým stmavnutiu čaju (je to prirodzený proces oxidácie a citrusy obsahujú antioxidanty)

Prajeme príjemné, chladivé osvieženie čajom!

Kategórie
Najnovšie príspevky