Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
LIEČBA REFLUXU SA ZAČÍNA ŽÚVANIM

Čo má spoločné liečba refluxu a žuvanie?

Všetko o refluxe
27.07.2022
1172

Trávenie sa nezačína v žalúdku, ale v ústach.

Kto by si bol pomyslel, že liečba refluxu zahŕňa aj takú obyčajnú vec, ako je žuvanie. Mnohí ani len netušia, ale samotný proces trávenia sa začína už v ústach. Tu prítomných 7 rôznych enzýmov začína uvoľňovať z jedla uhľohydráty a iné látky. Napríklad z toho dôvodu bude mať chlieb sladšiu chuť, ak ho žujeme dlho.

Okrem toho je tu aj ďalšia pozitívna príčina v prospech žuvania: jedlo bude dobre navlhčené čo uľahčuje jeho prehĺtanie.

Bez správneho žuvania sa v podstate spomalí kompletný proces trávenia. Sem možno zaradiť trávenie, peristaltiku (pohyb čriev), ale aj metabolizmus. Je to z dôvodu, že pre uvoľnenie živín z prijatej potravy treba veru jedlo dobre rozomlieť. Čím menšie kúsky jedla sa dostanú do žalúdka, tým väčším povrchom sa stýkajú s tráviacimi enzýmami. Zjednodušene: uľahčíme si tak trávenie.

Ako to všetko súvisí s dobrým trávením?

Počas žuvania sa z ústnej dutiny vysielajú signály do spodných častí tráviaceho traktu. Čím dôkladnejšie žujeme, tým lepšie sa dokáže organizmus na jedlo pripraviť (v črevách sa produkujú enzýmy vhodné pre dané jedlo).

Správnym žuvaním sa budú v žalúdku tvoriť správne enzýmy a správne množstvo žalúdočnej kyseliny – a to predstavuje pri pálení záhy, čiže refluxe, kľúčový faktor. Veď prebytočné množstvo žalúdočnej kyseliny neustále tlačí na zvierač žalúdka. Čiže dôkladným žuvaním môžete zvierač žalúdka odbremeniť od nepríjemného tlaku.

Koľkokrát je dobré jedlo požuť?

Ideálne je každé sústo požuť 32-krát. Nie je to náš výmysel, ide o overené výskumy.

V podstate sa pri jedení nikam neponáhľame, je tak? V tom prípade by táto podmienka nemala spôsobiť vážnejší problém. Prečo by sme nemohli v rámci konzumácie obľúbených a lahodných jedál pomáhať tak dôležitej veci, akou je liečba refluxu?  

Vyskúšajte to: odteraz každé jedno sústo požujete 32-krát. Spočiatku bude možno ťažké pri každom súste počítať. Verte mi, po krátkom čase si už zvyknete, stane sa to pre vás zvykom a aj podvedome budete žuť správne (hovoríme to z vlastnej skúsenosti).

Samotné žuvanie však nie je jediným jednoduchým spôsobom na zmiernenie príznakov. Pomoc ponúka aj samotná príroda, a to vo forme Čajovej zmesi na reflux. Nejde o liek, ale o pomoc vo forme optimalizácie tvorby žalúdočnej kyseliny, vytvorenia ochrannej vrstvy na sliznici pažeráka, čím v podstate ochráni podráždený pažerák od možných infekcií.

Takže pustime sa do správneho žuvania, popíjania lahodného čaju a užívania si pohodových chvíľ!

Všetky články zaoberajúce sa problematikou refluxu si môžete prečítať tu.

Kategórie
Najnovšie príspevky