Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
Imunitný systém a biologické hodiny: o čom je vlastne reč?

Imunitný systém a biologické hodiny: o čom je vlastne reč?

Posilnenie imunity
08.08.2022
696

Ako sa má váš imunitný systém a biologické hodiny na čo slúžia vlastne? Vedci sa našťastie čoraz viac zaoberajú skúmaním denného biorytmu človeka. Tzv. cirkadiánny rytmus predstavuje hodinky tela, ktoré opakujú biologické procesy podľa denného rytmu. Jedna z najnovších štúdií napríklad v súvislosti s touto témou dospela k dôležitému zisteniu; a práve ten bude témou nášho článku. 

Väčšina z nás sa mylne domnieva, že ľudský organizmus je počas každodenného života organizované “ad hoc”, teda bez akýchkoľvek základných pravidiel. Pritom príjem potravy, potreba spánku, výkyvy a regulácia telesnej teploty, alebo hoci aj produkcia hormónov či obnova buniek prebieha podľa vopred stanovenej dennej periodicity.

Aj naše telo má hodiny, ktoré vo svojom vlastnom systéme - s presnosťou takmer porovnateľnou s atómovými hodinami - regulujú naše fyziologické a duševné procesy. Na základe pozorovaní a výskumov bolo zistené, že okrem myslenia, koncentrácie a tolerancie stresu od tejto regulácie závisí aj naša nálada (v prvej polovici dňa pracujú silnejšie) a tomu sa hovorí cirkadiánny rytmus.

“Dirigent” fungovania organizmu

Nie je náhoda, že tomu mnohí veria: základný kľúč k dobrému spánku sa realizuje v priesečníku biologického, fyzického a sociálneho, teda spoločenského času.

Fyziologické procesy, ktoré sa periodicky opakujú, sú výsledkom evolúcie a charakteristické sú cykly, ktoré sa opakujú nielen počas 24 hodín, ale aj po vo väčšom časovom období (spomeňme napríklad menštruáciu). Cirkadiánne rytmy zahŕňajú 24-hodinové rytmy; ale stojí za to objasniť: tep a dýchanie napríklad nie, pretože „pracujú“ v 18-hodinovom cykle.

Úloha biologických hodín je dôležitá nielen z dôvodu pohodlia, komfortu a neovplyvňuje výlučne iba spánok: ich úlohou je umožniť organizmu pripraviť sa a prispôsobiť sa zmenám a udržiavať ich v pravidelnom rámci. Cirkadiánny rytmus je silne regulovaný vonkajšími faktormi (striedanie svetla a tmy) a centrum systému sa nachádza v hypotalame.

Spánok predstavuje jednoduchý príklad (vždy zaspávate a vstávate v rovnakej dobe a ak medzi tým uplynie dostatok času, považujeme ho za zdravý), no reguluje aj činnosť mozgových vĺn, produkciu hormónov, metabolizmus (!), trávenie, regeneráciu buniek či vnútornú teplotu.

Z toho dôvodu bolo také dôležité konečne zistiť, čo presne a ako ovplyvňuje cirkadiánny rytmus a aké dôsledky má fungovanie telesných hodín na náš život. A nový výskum uskutočnený na myšiach dal odpoveď na jednu z konkrétnych otázok...

Imunitný systém sa riadi rytmom

Americko-kanadský spoločný výskum dokázal, že imunitný systém nereaguje na hrozby v rôznych časoch dňa v rovnakej miere. Inými slovami, môžeme s istotou povedať, že telesné hodiny môžu ovplyvniť aj samotnú imunitu.

Vedci už pred začatím štúdií vedeli (ako sme písali vyššie), že cirkadiánny rytmus ovplyvňuje nespočetné množstvo biologických procesov. Neboli si však istí (a nemali konkrétne dôkazy), aký vplyv má na našu pohodu. Inak povedané: ako hlboko zasiahol do samotného celku; do celého systému.

Vzhľadom na to, že cirkadiánny rytmus je životom nielen ľudí, ale aj cicavcov, vedci z Douglas Mental Health University Institute a Université de Montréal pokladali za samozrejmé použiť myši na preskúmanie toho, ako rytmus ovplyvňuje fungovanie imunitného systému. Takto zistili, že CD8 T-imunitná bunka, ktorá vystupuje proti rôznym infekciám a rakovinovým bunkám, funguje počas dňa s rôznou účinnosťou a intenzitou.

Počas procesu dokazovania vedci najprv rozdelili myši do dvoch skupín; do prvej skupiny patrili tie, u ktorých bol pomocou genetickej modifikácie vyradený gén regulujúci cirkadiánny rytmus; u myší zaradených do druhej skupiny sa naopak tohto génu nedotkli.

Následne zvieratám oboch skupín bola podaná vakcína, ktorá aktivovala imunitný systém. Aké boli výsledky pozorovania? Presne to, čo sme opísali: u myší z druhej skupiny sila odpovede CD8 T-buniek poskytovala kolísavý výkon (ale bola silnejšia počas dňa), zatiaľ čo u myší zaradených do prvej skupiny sa účinnosť imunitného systému znížila. 

Súčasný výskum sa považuje za mimoriadne významný z toho dôvodu, že potvrdil predchádzajúce domnienky a predpoklady. Teraz už existujú dôkazy, že účinnosť nášho imunitného systému sa mení na základe cirkadiánneho rytmu. T-bunky sú vďaka tomuto rytmu podstatne aktívnejšie v určitých časových úsekoch dňa.

Ako a kde možno využiť tieto výsledky?

V užšom zmysle slova ich možno využiť pre lepšie pochopenie fungovania T-buniek (T-lymfocytov). Táto podskupina bielych krviniek má totiž zásadnú úlohu pri rozpoznávaní a identifikácii rôznych baktérií a vírusov.

V širšom zmysle takto získané a neustále sa rozširujúce poznatky môžu ovplyvniť aj budúcnosť vakcín a boja proti rakovine, a to pozitívnym smerom.

Z článku vyplývajú jednoznačné závery podložené prácou univerzitných vedcov, no čo sa samotnej imunity týka, jej posilneniu môžeme pomôcť aj prírodnou cestou, teda konzumáciou UKKO Čajovej zmesi na posilnenie imunity. Vďaka obsahu rôznych liečivých rastlín poskytuje podporu organizmu pred vírusmi a infekciami. A to ani spomenúť nemusíme, že disponuje mimoriadne lahodnou chuťou.

Kategórie
Najnovšie príspevky