Košík 0
Telefón:+421 947 95 37 37
Zdravé a zeleninové smoothie

Toto pomáha: 5 druhov zeleniny priateľských k refluxu

Všetko o refluxe
02.08.2022
4145

Jedným z najväčších obáv pacientov trpiacich refluxom je pocit, že nemôžu nič jesť a že ich život bude odteraz plný odriekania sa všetkého dobrého. Práve tento omyl by sme prostredníctvom tohto článku chceli vyvrátiť. Mnohí nevedia, že existuje 5 druhov zeleniny priateľských k refluxu. A práve tie budú témou tohto článku.

Neprejedajte sa a vyhýbajte sa nasledujúcim jedlám, nápojom...“ - znie to veľmi povedome, však? Po vypočutí desivej diagnózy dostaneme takmer nekonečný zoznam o tom, čo je v zásade zakázané konzumovať.

Vzhľadom na to, že reflux zhoršujú, treba sa oblúkom vyhnúť nasledovným potravinám a jedlám:

V poriadku teda. „Tak ale čo môžem jesť?"

Nezúfajte však, predstavíme vám 5 druhov zeleniny, ktoré môžete pokojne konzumovať a nemusíte sa báť nudných receptov. Z týchto pochúťok si môžete urobiť božské nápoje, ku ktorým vám teraz dáme zopár tipov.

1. Uhorka

Uhorky patria medzi zeleninu, ktorej pravidelná konzumácia môže udržať žalúdočnú kyselinu pod kontrolou. Uhorka obsahuje nielen antioxidanty, ale aj proteázy, ktoré na jednej strane pomáhajú rozkladať potraviny bohaté na bielkoviny a na druhej strane čistia črevá od patogénov.

Okrem toho, ide o mimoriadne nízkokalorickú zeleninu (12 kalórií na 100 gramov), na druhej strane je ale bohatá na vitamíny a minerálne látky, a má vysoký obsah vody vďaka čomu výborne hasí smäd.

Avšak, väčšina vitamínov je obsiahnutá v šupke uhorky, takže si ju dôkladne umyte a použite na šalát, smoothie alebo shake, pretože vďaka alkalizačným účinkom práve šupka neutralizuje žalúdočné kyseliny.

Uhorky môžete použiť na smoothie v kombinácií s kelom, hruškou, koriandrom a zázvorom (ale z neho len málo, pretože zázvor môže dráždiť pažerák). Buďte kreatívni, nebojte sa experimentovať, vytvorte si ten najvhodnejší recept.

 2. Špenát

Je pravda, že je veľmi chutný ako prívarok, alebo polievka, ale my radšej odporúčame surový špenát, pretože ten neutralizuje škodlivé účinky kyslých jedál a pomáha udržiavať zdravú rovnováhu pH.

A pomocou mixéru môžete z neho rýchlo pripraviť lahodný energetický nápoj. Zmiešať ho môžete s banánmi, hruškami alebo marhuľami; stačí pridať trochu vody a citrónovej šťavy na dochutenie a osviežujúci nápoj je pripravený. Skutočná letná energetická bomba.

Je tiež dôležité vedieť, že špenát je bohatý na antioxidanty, enzýmy, proteín-tvoriace aminokyseliny, vitamín K a fytoživiny. Preto v prípade refluxu by sa mal konzumovať jedine v surovom stave, pretože pri varení sa z neho uvoľňujú kyseliny.

Ochutnajte toto (zmiešajte nasledujúce ingrediencie):

Čo sa citrónovej šťavy týka, narábajte s ňou opatrne, pretože môže dráždiť pažerák! Konzumáciu citrusových plodov odporúčame len tým, ktorí aspoň jeden mesiac užívajú čaj na reflux a pocit pálenia v hrudi a kašeľ už pominuli.

3. Brokolica

Deti by pri slove brokolica najradšej ušli zo sveta. Pritom - ak je správne pripravená - ide o vzrušujúcu a lahodnú prílohu, ktorá je navyše aj zdravá. Nie náhodou sa scénka matky bojujúcej s dieťaťom odmietajúcim brokolicu odohral už v mnohých filmoch.

Jednou z najväčších výhod brokolice je, že disponuje mimoriadnym obsahom probiotík, t.j, „dobrých baktérií". Tie pomáhajú obnoviť harmóniu črevnej flóry. Áno, toto je to probiotikum, ktoré vídate v reklamách, a je na to dobrý dôvod - zdravie hrubého čreva. Ak vás trápi reflux, budete ju milovať, pretože bráni šíreniu „zlých baktérií“, takže šanca, že ochorie zvierač medzi žalúdkom a pažerákom sa znižuje.

Okrem toho brokolica posilňuje imunitný systém, pomáha v boji proti cukrovke, znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a obsahuje životne dôležité vitamíny a minerálne látky. Iba tak pre zaujímavosť: brokolica je zelenina, ktorá má najvyšší obsah vitamínu C.

Vo forme zeleného smoothie nielenže tvaruje postavu, ale tiež napomáha metabolizmu a tráveniu.

Ochutnajte toto (zmixujte podľa chuti):

Vyskúšajte rôzne pomery uvedených zelenín v nápoji a nájdite kombináciu, ktorá vám chutí najviac.

4. Reďkovka

Reďkovka je vynikajúci liek proti refluxu, ktorý je rovnako zdravý a chutný ako vyššie uvedené zeleniny. Okrem iného má tiež nízky obsah kalórií. Aj keď jej dávame prednosť skôr na raňajky ako „prílohu“, s malou tvorivosťou z nej môžeme vyčarovať božské smoothie, ktorého konzumácia je prospešná pre črevá. Plus obsahuje dôležité vitamíny A.

Tajomstvo a sila reďkovky spočíva v obsahu rastlinného horčičného oleja, ktorý znižuje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Tá istá zložka však môže dráždiť sliznicu, takže ju konzumujte len vtedy, keď sa obnoví zdravie sliznice pažeráka. Vyskúšajte to, a ak sa neobjavia príznaky refluxu, tak ju vyslovene odporúčam, najmä pri konzumácii čaju na reflux.

5. Kel kučeravý

Kel je alkalická potravina bohatá na vitamíny K a C, vápnik a antioxidanty. Obsahuje tiež veľké množstvo bielkovín a je preto vynikajúcou alternatívou namiesto živočíšnych bielkovín. Experti o nej hovoria ako o superpotravine, ktorá má blahodárny vplyv na organizmus.

Nasledujúci recept je dokonalou kombináciou vyššie uvedených druhov zeleniny, takže s ňou experimentujte smelo:

Plus tajnou zeleninou proti refluxu môže byť aj avokádo, ktoré je ideálnou zložkou v smoothie. Navyše môže byť aj božským základom rôznych krémov. Neexistuje nič lahodnejšie ako doma pripravené guacamole. Vyskúšajte vyššie uvedené a ak máte vlastné skúsenosti, pokojne nám ich napíšte.

Oplatí sa vedieť, že ...

... spotreba niektorých z vyššie uvedených druhov zeleniny (a ovocia) sa osobám postihnutým refluxom vo všeobecnosti neodporúča. A to aj napriek tomu, že sa počas výskumov ukázali ako prospešné v boji proti refluxu. Pôsobia totiž alkalizujúco na žalúdok (t.j. znižujú množstvo kyseliny v žalúdku) a pomáhajú tráveniu.

Napríklad reďkovky, citróny, pomaranče a iné citrusové plody sú takzvané “kontaktné” potraviny, ktoré majú veľmi dobrý účinok na žalúdok (takže sú vhodné na reflux). Môžu však ďalej zhoršovať stav podráždeného pažeráka a tým aj súvisiace symptómy (napr. pálenie, kašeľ). Takže nie sú vhodné pri refluxe:).

Stručne povedané: Pokiaľ sa už dostali dole, urobia dobre, ale kým sa tam dostanú, môžu veci zhoršiť. Riešením je vyliečenie pažeráka, a potom môžete konzumovať aj kontaktné potraviny. Ako? Napríklad Čajovou zmesou na reflux, ktorá vytvára ochrannú vrstvu na sliznici.

Konzumáciu kontaktných potravín odporúčam predovšetkým tým, ktorí užívajú čaj na reflux pravidelne už aspoň mesiac. Na základe skúsenosti vieme, tento čas je potrebný na obnovu zdravia sliznice pažeráka, a to vďaka protizápalovému a antiseptickému účinku ochrannej vrstvy tvorenej aktívnymi zložkami čaju.

Mimochodom, to, aký účinok majú jednotlivé potraviny, sa môže líšiť v závislosti od jedinca (pretože každý človek a každý stav je iný). Z toho dôvodu je najlepším riešením, ak budete trochu experimentovať a pokiaľ vám nebudú spôsobovať problémy, môžete ich konzumovať s mierou.

Ďalšie články zaoberajúce sa problematikou refluxu si môžete prečítať tu.

Kategórie
Najnovšie príspevky